Macron: Jsem připraven mluvit s Putinem o deeskalaci krize

zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes řekl, že je připraven diskutovat se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem o tom, jak deeskalovat ukrajinskou krizi. '

Macron: Jsem připraven mluvit s Putinem o deeskalaci krize
Emmanuel Macron, francouzský prezident
17. března 2024 - 09:01

„Odpovím, pokud Putin zavolá. Protože to cítím jako svoji povinnost. A budu poslouchat, co mi navrhne. Na jednu stranu musíme Ukrajině dát všechno, potřebuje zlepšit své obranné schopnosti, ale na druhou stranu musíme pracovat na deeskalaci. Potřebujeme dosáhnout trvalého, spravedlivého míru. Pokud Putin náhodou něco nabídne, vyslechnu jeho návrhy,"  řekl Macron, uvádí TASS.

Putin dříve prohlásil, že Moskva je připravena spolupracovat s Paříží, pokud Francie projeví zájem. Macron řekl, že Paříž a její spojenci budou nadále podporovat Ukrajinu, dokud to bude nutné.


Macron říká, že pozemní operace na Ukrajině je v určitém okamžiku možná

„Jsme připraveni se připravit na jakýkoli scénář," poznamenal francouzský prezident v sobotu.

„Možná, v určitém okamžiku - a já si to nepřeji a nebudu to iniciovat, bude nutné provádět operace, ať už jsou cokoli, místně za účelem boje proti ruským silám,“ uvedl francouzský vůdce v rozhovoru pro Le Parisien. „Francouzská síla je v naší schopnosti tak učinit."

Podle Macrona „mnoho evropských zemí, a ne malých, podporuje kurz Francie“.

„Jsme připraveni se připravit na jakýkoli scénář. Bylo by chybou tak neučinit. Jsem si jist, že za každého scénáře by někdo převzal odpovědnost a vycházel z modelu podle svého výběru,“ řekl Macron.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,tass,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif