Macron vyzval Evropu, aby se nepřizpůsobovala USA na Tchaj-wanu

zprávy

Bez strategické autonomie Evropa riskuje, že „vypadne z historie“, varuje prezident republiky v rozhovoru, který se uskutečnil během jeho státní návštěvy v Číně.

Macron vyzval Evropu, aby se nepřizpůsobovala USA na Tchaj-wanu
Emmanuel Macron, francouzský prezident
10. dubna 2023 - 06:20

Emmanuel Macron odpovídal na otázky studentů Sun Yat-sen University v Kantonu.

„Evropa si příliš dlouho nevybudovala tuto strategickou autonomii. Dnes je ideologická bitva vyhrána,“ řekl Emmanuel Macron v rozhovoru pro „Echos“. „Nyní však musíme tuto strategii implementovat. Pastí pro Evropu by bylo, že když se jí podaří vyjasnit svou strategickou pozici, uvízne v rozvratu světa a krizích, které nejsou naše."

Pro francouzského prezidenta je strategická autonomie zásadní, aby se evropské státy nestaly „vazaly“, když Evropa může být „třetím pólem“ proti Spojeným státům a Číně. „Nechceme vstupovat do blokové logiky,“ dodává hlava státu, která také protestuje proti „exteritorialitě dolaru“. „Historie se zrychluje, zároveň potřebujeme zrychlení evropské válečné ekonomiky,“ trvá na svém francouzský prezident.

Paradoxem je, že americké sevření Evropy je silnější než kdy jindy…

„Určitě jsme zvýšili naši závislost na Spojených státech v oblasti energetiky, i v logice diverzifikace, protože jsme byli až příliš závislí na ruském plynu. Dnes je fakt, že jsme více závislí na Spojených státech, Kataru a dalších. Tato diverzifikace však byla nezbytná.

U zbytku je nutné počítat s účinky remanence. Evropa příliš dlouho nevybudovala tuto strategickou autonomii, za kterou bojuji. Dnes je ideologická bitva vyhrána a milníky jsou položeny. Má to cenu, je to normální. Je to jako s francouzskou reindustrializací: vyhráli jsme ideologickou bitvu, provedli jsme reformy, jsou těžké, začínáme vidět výsledky, ale zároveň platíme dudákům za to, co nemáme. hotovo za dvacet let. To je politika! Chce to čas. Člověk se musí držet. Ale právě za tuto cenu se mentalita mění.

Číňané posedlí konfrontací se Spojenými státy, zejména v otázce Tchaj-wanu, nemají tendenci vnímat Evropu jako pěšáka mezi těmito dvěma bloky?

Jako Evropané nám jde o naši jednotu. Bylo to moje navždy. Ukazujeme Číně , že jsme jednotní , a to je smyslem této návštěvy  . Číňané se také obávají o svou jednotu a Tchaj-wan je z jejich pohledu její součástí. Je důležité pochopit, jak uvažují.



Otázka položená nám Evropanům je následující: máme zájem na urychlení tématu Tchaj-wanu? Ne. Nejhorší by bylo myslet si, že my Evropané bychom měli v tomto tématu následovat příklad a přizpůsobit se americkému rytmu a přehnané čínské reakci. Proč bychom měli jít tempem, které zvolili ostatní? V určitém okamžiku si musíme položit otázku našeho zájmu. Jakým tempem chce jít samotná Čína? Chce mít útočný a agresivní přístup? Rizikem je sebenaplňující se strategie jedničky a dvojky na toto téma. My Evropané se musíme probudit. Naší prioritou není přizpůsobovat se agendě ostatních ve všech regionech světa.

Past pro Evropu by byla v tom, že když dosáhne vyjasnění své strategické pozice, kde je strategicky autonomnější než před Covidem, uvízne v rozvratu světa a krizích, které by nebyly naše. Pokud dojde ke zrychlení požáru duopolu, nebudeme mít čas ani prostředky na financování naší strategické autonomie a staneme se vazaly, zatímco třetím pólem můžeme být, pokud budeme mít pár let na jeho vybudování.

(rp,prvnizpravy.cz,lesechos,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif