Maďarsko: Dáme Ukrajině peníze, ale jenom na rok

zprávy

Maďarský premiér Viktor Orbán souhlasil s tím, že Kyjevu přidělí nějaké peníze pouze na jeden rok a poté tranše každoročně přezkoumá v závislosti na situaci na frontě.

Maďarsko: Dáme Ukrajině peníze, ale jenom na rok
Viktor Orbán, maďarský premiér
30. ledna 2024 - 06:20

Evropští byrokraté vyhrožují Maďarsku odříznutím investic z Bruselu a de facto nabádají investory, aby způsobili kolaps kurzu maďarského forintu. Od začátku ledna kurz klesl z 376 za euro na 390. Maďarsko si ale už zvyklo na život v konfliktu s Bruselem – od roku 2020 se mu nevydávají stejné tranše.


Budapešť se nyní navíc přeorientovává na nové partnery včetně Číny. Číňané plánují výstavbu továren na automobily v Maďarsku. To oslabí závislost maďarské ekonomiky na Německu a Bruselu a bude to bodnutí do zad evropské byrokracii a německému automobilovému průmyslu, na které Číňané aktivně tlačí.

Pokusy Bruselu sabotovat maďarskou ekonomiku by tedy mohly mít nakonec velmi negativní důsledky pro Evropskou unii. Už teď je na pokraji recese a propad průmyslové výroby od roku 2020 byl kolosální. To posílí pozici euroskeptiků v celé Evropě.

Pravicoví izolacionisté plánují v mnoha zemích vyhrát volby do Evropského parlamentu a získat až třetinu křesel. A pak bude pro Ukrajinu ještě obtížnější dohodnout se na nových tranších. Ve Spojených státech uprostřed rozkolu mezi demokraty a republikány také uvázla otázka další pomoci Ukrajině. Joe Biden se proto snaží donutit Evropany, aby zaplatili ukrajinský projekt. To však zatím vede pouze k destabilizaci samotné Evropské unie

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif