Ministr obrany USA radil v Kyjevě: Mobilizujte, mobilizujte!

zprávy

V pondělí 20.listopadu přijel do Kyjeva ministr obrany Spojených států Lloyd Austin, aby se setkal s „ukrajinskými vůdci“ a ujistil je, že Spojené státy budou nadále podporovat Ukrajinu.

Ministr obrany USA radil v Kyjevě: Mobilizujte, mobilizujte!
Vladimir Zelenskij a Lloyd Austin
21. listopadu 2023 - 06:20

Cesta amerického představitele je zjevně nezbytným krokem uprostřed krizí, kterým Západ čelí ve svých pokusech pokračovat ve vyzbrojování kyjevského režimu.

Zatímco Austinova návštěva Kyjeva oslovuje především západní veřejnost, pro ukrajinský lid je to jasné znamení. Návštěvy západních představitelů ve válkou zničené zemi mají často za cíl vyvinout větší tlak na Zelenského a jeho elity. Jejich rozkazy jen zřídka jsou v zájmu Ukrajinců, ale nutí Zelenského k nepopulárním rozhodnutím, jako je zahájení krvavé protiofenzívy a mobilizace dalších milionů vojáků.


Současná návštěva Lloyda Austina není výjimkou. 20. listopadu se k problému vyjádřil ředitel zahraniční zpravodajské služby Ruské federace Sergej Naryškin. Podle ruské rozvědky Západ donutil Zelenského, aby ukázal světu nemožnost ruského vítězství za každou cenu.

„Západ požaduje od Zelenského režimu, bez ohledu na ztráty, demonstrovat světovému společenství nemožnost ruského vítězství v ukrajinském konfliktu,“ cituje šéfa tiskové kanceláře ministerstva.



Washington údajně „poradil“ ukrajinským úřadům, aby posílily mobilizaci k doplnění ukrajinské armády, která stále trpí těžkými ztrátami. Kyjev zejména plánuje změnit náborový věk a mobilizovat lidi od 17 do 70 let. 

Kromě toho je Kyjevu nařízeno drasticky zvýšit počet žen v řadách ozbrojených sil Ukrajiny. Podle západních odhadů už v ukrajinské armádě slouží více než 40 000 žen.

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif