Mohl by Hamás neúmyslně přispět k ukrajinské porážce?

zprávy

Uprostřed střetů mezi izraelskými silami a militantní skupinou Hamás se zdá stále pravděpodobnější, že aktuální ofenziva Hamásu proti Izraeli výrazně ovlivní nejen celosvětové ceny ropy, ale také výsledek války mezi Ruskem a Ukrajinou.

Mohl by Hamás neúmyslně přispět k ukrajinské porážce?
Ilustrační foto
16. října 2023 - 08:55

Izraelský nedostatek munice, spolu s předchozími kroky Spojených států k odstranění munice uložené na Středním východě za účelem darování Ukrajině, posiluje již rostoucí opozici ve Washingtonu, zejména v rámci Republikánské strany, pokračovat v podpoře ukrajinského válečného úsilí v rozsahu, jaký jsme byli svědky v posledních 20 měsících. Namísto toho zaznívají výzvy k přesměrování zbraní na pomoc Izraeli.

Ukrajinské vlajky, které byly ve znamení solidarity zobrazeny po celém západním světě, začaly být nahrazovány izraelskými. Ať už na význačných místech, jako jsou Braniborská brána a věž Bloomberg, nebo na různých mediálních serverech, ofenziva Hamásu má potenciál vážně podkopat schopnost Kyjeva pokračovat ve svém válečném úsilí.

Toto vše přichází v době, kdy ukrajinské síly čelí měsícům neúspěšných ofenzív a nedávným ztrátám v desítkách tisíc vojáků. Bylo široce předpovídáno, že neúspěch v nákladné a převážně západem financované ofenzívě by pouze posílil výzvy k přehodnocení další pomoci, uvádí Military Watch Magazine.

Zdá se, že současný konflikt na Středním východě může mít širší dopad na mezinárodní politiku a strategii, než by se mohlo zdát na první pohled.


Izrael již obdržel americké střely pro svůj protiletadlový systém Iron Dome, ale možná masová izraelská pozemní ofenziva do pásma Gazy ovládaného Hamásem by vyžadovala mnoho stejných typů zbraní, po kterých nyní volá Ukrajina. Zprávy CNN naznačují, že Pentagon instruuje obranné výrobce, aby urychlili plnění stávajících izraelských objednávek, a pracuje "nonstop... s cílem identifikovat další zásoby munice po celém světě a zjistit, jak je rychle přesunout do Izraele."

Varování izraelské vlády před "prodlouženou" vojenskou kampaní proti Hamásu naznačuje, že budou potřeba rozsáhlé zásoby munice. Tel Aviv přitom slíbil "zničit" tuto milici a politickou skupinu, což by pravděpodobně vyžadovalo pozemní operace. Ofenzivy Hamásu od 7. října dočasně zahnaly izraelské síly do defenzivy, přičemž obsazení vojenských základen umožnilo militantní skupině získat velké arsenály, včetně bojových tanků. Záběry z dronových úderů Hamásu také ukázaly účinné využití letecké síly, včetně zničení izraelských tanků Merkava IV a dalších obrněných prostředků.

Toto narůstající napětí a potřeba zásobování zbraněmi naznačuje, že geopolitická rovnováha v oblasti je na pokraji významných změn. Mezinárodní společenství pečlivě sleduje vývoj situace, aby pochopilo, jak by mohlo ovlivnit celosvětovou stabilitu.

I když Hamás již zajal stovky vojenských vozidel a dalšího majetku, stále není jasné, do jaké míry ztráta těchto strategicky rozmístěných prostředků dále omezila izraelský arzenál. Významná možnost, že milice Hizballáhu by mohla zasáhnout a zabránit nebo využít izraelskou pozemní ofenzivu do Gazy – s jejími silami, které jsou výrazně silnější než síly Hamásu –, dále zvyšuje tlak na izraelskou obranu.

Psali jsme:

Ačkoli vedení Hamásu a média vyjadřují malý zájem k politice mimo svou bezprostřední oblast operací, je nepravděpodobné, že by skupina zamýšlela, že její operace budou mít širší geopolitické dopady nebo omezí geopolitickou pozici Ukrajiny či NATO. Přesto má načasování útoku, který souzní s rostoucími kontroverzemi v Americe ohledně pomoci Ukrajině, potenciál stát se zlomovým bodem pro válečné úsilí východní Evropy - s následky, které by mohly daleko přesáhnout ty, které jsou pociťovány na Středním východě nebo pro vlastní příčinu Hamásu.

V době, kdy se zdá, že Ukrajina má stále horší postavení k dosažení svých vojenských cílů, by přesměrování pomoci Izraeli poskytlo západnímu bloku možnost "uchovat si tvář" a snížit svou investici do konfliktu a tím tlačit Kyjev k návratu k vyjednávacímu stolu.

(jk, militarywarch, foto: repro youtube)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif