Moskva k jednání o Ukrajině: Příměří podél frontové linie a neutralita Ukrajiny

zprávy

Ministr zahraničí Lavrov oznámil „možnost využít istanbulské dohody k dialogu s Ukrajinou“. Dodal však, že „mluvíme o principu, nikoli o konkrétním dokumentu“.

Moskva k jednání o Ukrajině: Příměří podél frontové linie a neutralita Ukrajiny
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
13. dubna 2024 - 04:20

A Peskov ohledně istanbulských dohod řekl, že „musíme vzít v úvahu dnešní  realitu; Rusko má nové regiony“.

Připomeňme, že istanbulské dohody byly připraveny na jaře 2022, ale nakonec nebyly podepsány. Naznačovaly neutrální status Ukrajiny a stažení ruských jednotek z většiny (nebo všech) území dobytých po 22. únoru 2022.

Ale zdá se, že teď chtějí Rusové přehodnotit poslední bod a místo toho přidat svou kontrolu nad okupovanými oblastmi.

Obecně stojí za zmínku zesílení prohlášení o různých mírových plánech, které tak či onak vycházejí ze zastavení války podél frontové linie (které Ukrajina odmítá).

Nedávno média zveřejnila plán , který turecký prezident Erdogan údajně navrhl Ukrajině a Rusku. Tento plán stanoví ukončení války podél frontové linie (to znamená, že okupovaná území zůstávají Ruské federaci), záruky neutrálního postavení Ukrajiny do roku 2040. A před tímto rokem by se na územích okupovaných Ruskou federací konalo referendum o tom, v jakém státě chtějí být.


Pravost tohoto plánu nebyla potvrzena, ale Michail Podoljak, poradce vedoucího prezidentské kanceláře, jej již odmítl.

A předtím západní média aktivně diskutovala o tzv. „německé“ variantě ukončení války – ukončení války na frontě přijetím Ukrajiny do NATO.

A Rusko ústy Sergeje Lavrova podpořilo čínský mírový plán, který počítá s příměřím podél frontové linie bez stažení ruských jednotek z Ukrajiny.

Zřejmě se nyní všechny strany aktivně připravují na červen, kdy se má ve Švýcarsku konat konference svolaná ze Zelenského iniciativy, aby projednala jeho „mírový plán“, který počítá se stažením ruských jednotek k hranicím z roku 1991.

Moskva tento plán odmítá a zjevně má zájem na tom, aby co nejvíce zemí podpořilo alternativní možnosti „mírového plánu“, mezi které patří zastavení války podél frontové linie a zaručení neutrálního statusu Ukrajiny.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif