Moskva žádá Kyjev, aby vydal teroristy zapojené do útoků v Rusku

zprávy

Ruští vyšetřovatelé našli důkazy o ukrajinské stopě v nedávných teroristických činech v Rusku, včetně teroristického útoku v Crocus City Hall. S ohledem na to Moskva požadovala, aby Ukrajina zatkla a vydala do Ruska všechny, kdo se na nich podíleli, uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

Moskva žádá Kyjev, aby vydal teroristy zapojené do útoků v Rusku
Maria Zacharová, mluvčí ruského ministerstva zahraničí
1. dubna 2024 - 11:42

„Krvavý teroristický útok na koncertní sál Crocus City Hall Crocus z 22. března, který šokoval celý svět, není prvním teroristickým útokem na naši zemi v poslední době. Vyšetřování vedené ruskými kompetentními úřady odhaluje ukrajinskou stopu v těchto zločinech," uvedlo ministerstvo.


„S ohledem na tuto skutečnost ruské ministerstvo zahraničí požádalo ukrajinské orgány o okamžité zatčení a vydání všech, kteří se podíleli na teroristických útocích podle Mezinárodní úmluvy o potlačování teroristických bombových útoků a Mezinárodní úmluvy o potlačování financování terorismu. “, uvedlo ministerstvo. „Mezi nimi je šéf SBU Vasilij Maljuk, který 25. března přiznal, že Ukrajina zorganizovala útok na Krymský most v říjnu 2022, a odhalil podrobnosti o dalších teroristických útocích v Rusku."

„Boj s mezinárodním terorismem je povinností každé země. Ruská strana požaduje, aby kyjevský režim okamžitě zastavil jakoukoli podporu teroristických aktivit, vydal odpovědné osoby a odškodnil oběti za škody, které jim byly způsobeny. Porušení závazků Ukrajiny vyplývajících z protiteroristického úmluvy ponesou odpovědnost podle mezinárodního práva,“ zdůraznilo ministerstvo.

Rusko navíc požaduje, aby Ukrajina zatkla a vydala do Ruska všechny, kdo se podíleli na nedávných t eroristických útocích, včetně šéfa ukrajinské bezpečnostní služby (SBU) Vasilije Maljuka, uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

„Ruské ministerstvo zahraničí požádalo ukrajinské úřady o okamžité zatčení a vydání všech, kteří se podíleli na teroristických útocích podle Mezinárodní úmluvy o potlačování teroristických bombových útoků a Mezinárodní úmluvy o potlačování financování terorismu," uvedlo ministerstvo. „Mezi nimi je šéf SBU Vasilij Maljuk, který 25. března přiznal, že Ukrajina zorganizovala útok na Krymský most v říjnu 2022 a odhalil podrobnosti o dalších teroristických útocích v Rusku."

(rp,prvnizpravy.cz,tass,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif