Musk po návštěvě Izraele: Teď je všem jasné - není na výběr!

zprávy

Americký miliardář Elon Musk v živém rozhovoru na platformě X s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem během své návštěvy Izraele řekl, že „není jiná možnost, než zničit teroristickou skupinu Hamás, aby se Gaze přinesla lepší budoucnost".

Musk po návštěvě Izraele: Teď je všem jasné - není na výběr!
Benjamin Netanjahu a Elon Musk
28. listopadu 2023 - 06:20

Souhlasil s Netanjahuem, že palestinská militantní organizace má genocidní záměry vůči židovskému lidu, uvádí The Times of Israel.

Musk, majitel X a CEO SpaceX, řekl, že by rád pomohl obnovit Gazu po válce a poznamenal, že rehabilitace území je důležitým krokem k předcházení budoucímu konfliktu.

Pokud chcete bezpečnost, mír a lepší život pro obyvatele Gazy, musíte zničit Hamás. Nejprve se musíte zbavit toxického režimu, jak se to dělalo v Německu a Japonsku,“  řekl Netanjahu, načež Musk odpověděl, že není jiná cesta a dodal, že chce pomoci, uvádí „The Times of Israel“.



Řekl, že ti, „Kdo mají v úmyslu zabíjet, musí být neutralizováni“.

„Propaganda musí přestat trénovat lidi, aby byli v budoucnu zabijáci. A pak by měla být Gaza prosperující. A pokud se to stane, myslím, že to bude dobrá budoucnost,“ řekl americký podnikatel.

Musk poukázal na to, že civilní oběti jsou „nevyhnutelné“ a Izrael se jim ve válce proti Hamásu snaží vyhnout.

„Je třeba sladit pevný postoj a vyhánění teroristů a těch, kteří mají v úmyslu zabíjet, a zároveň pomoci těm, kteří zůstali... Většinou vítěz potrestá poraženého,“ dodal Musk.

Poukázal na přestavbu Německa a Japonska spojenci po druhé světové válce jako příklady toho, jak úsilí o obnovu po velké válce a jasná vítězství pomohly zajistit dlouhodobý mír.

„Doufám, že se zapojíte. A skutečnost, že jste sem přišel, svědčí o vašem odhodlání pokusit se zajistit lepší budoucnost,“ řekl izraelský premiér Muskovi.


Musk je v Izraeli během čtyřdenní přestávky v bojích. Minulý měsíc byl obviněn z podněcování antisemitismu poté, co souhlasil s článkem, který tvrdil, že Židé podněcují nenávist vůči bělochům.

V září Netanjahu vyzval Muska, aby našel rovnováhu mezi ochranou svobody projevu a bojem proti nenávistným projevům na sociální síti X.

Musk již dříve řekl, že je proti všemu, co „propaguje nenávist a konflikty“, včetně jakéhokoli obsahu na platformě X.

(rp,prvnizpravy.cz,timesofisrael,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif