Nacisté se styděli, když vraždili Židy, jejich souvěrci z Hamásu se radují

zprávy

<< VIDEO >> Internetem se šíří rozhovor mezi bývalým moderátorem CNN Piersem Morganem a britským spisovatelem a publicistou Douglasem Murrayem.

Nacisté se styděli, když vraždili Židy, jejich souvěrci z Hamásu se radují
Piers Morgan a Douglas Murray
13. listopadu 2023 - 03:20

Morgan se v teplém studiovém křesle postaví na stranu Palestinců. Murray, který je na místě v Izraeli a dokonce musí během rozhovoru krátce přerušit rozhovor kvůli odpalování raket Hamasu, je jednoznačně na straně Izraelců. S neúplatnou logikou trhá pozici příznivců Hamásu a přirovnává k nacistické éře. Národní socialisté se alespoň snažili svá zvěrstva skrýt, zatímco Hamas je veřejně oslavuje za jásotu stejně smýšlejících souvěrců, poznamenává.

Zde je rozhovor :

Piers Morgan : „To, co mě na Izraeli znepokojuje, není snaha zbavit se Hamásu, ale skutečnost, že Hamás se pevně zabydlel mezi  civilním obyvatelstvem, což nevyhnutelně povede k masivním civilním obětem a toto číslo se stále zvyšuje. Není to, před čím Barack Obama varoval? Nevytváříme tím jen příležitost k mnohem větší radikalizaci všech těch mladých Palestinců, kteří sledují zabíjení svých příbuzných? Proč bychom měli věřit, že nakonec chtějí udělat něco jiného, než se stát novou verzí Hamásu a pomstít se za to, co se stalo jejich rodinám?

Douglas Murray :No, dvě věci: Pokud se budete řídit logikou toho, co řekl Barack Obama, pak by Izrael neměl dělat nic. Měli by být napadeni, posadit se a říct: Skvělé, počkáme na další úder. Ale druhá a důležitější věc je, že vaše otázky předpokládají, že v Gaze je nějaký druh mírumilovného palestinského obyvatelstva, který miluje řešení dvou států, a jen pár špatných jablek v Hamásu by se tomu postavilo. Myslím, že to není pravda. Jak to, že jedna z obětí hudebního festivalu, ubohá mladá německá židovská dívka, byla zjevně znásilněna, poté brutálně zavražděna a nahá odvezena do pásma Gazy? Proč to můžete najít online a kdokoli to může najít i nyní? Dav obyčejných Gazanů – nebyli to bojovníci Hamásu – byli to obyčejní Gazani, kteří plivali na její tělo, bili ji a dále mrzačili, když byla vláčena ulicí. To mají být oni, vaše mírumilovné typy, které jen zoufale čekají, až se dvoustátní řešení vrátí na stůl po milionté za posledních 70 nebo více let. To se mi nezdá.

Piers Morgan : „Ne, ale v Gaze jsou přes dva miliony lidí a v tom videoklipu nebyly dva miliony lidí. Bylo jich pár stovek...

Douglas Murray:Několik stovek na stejném místě náhodou a viděli jste jednoho z nich říkat: Hej lidi, přestaňte, nejsme předurčeni k tomu, abychom mrzačili těla dívek nebo je znásilňovali na veřejnosti." žádného z nich jsem neviděl."

Piers Morgan: „Ale to , co říkáte, je, opravte mě, jestli se zde mýlím, obhajoba kolektivního trestu, kde předpokládáte, že jsou všichni vinni? A i když nepodporují Hamás, jsou vinni, a to je pro lidi problém. Myslím si, že podle místních morálních standardů je obviňování všech Gazanů jak vy říkáte kolektivní trest, který je také nezákonný.

Douglas Murray: Za prvé, lidé v Gaze mají určitou odpovědnost. Pokud budete jako oni volit Hamás a on odstraní Fatah a zůstane u moci po celé ty roky, obávám se, že lidé v této situaci nesou určitou odpovědnost. Když Němci přivedli Adolfa Hitlera k moci a hlasovali pro něj, my v Británii jsme věřili, že za to může nějakým způsobem německý lid. Nejsem tedy zastáncem kolektivního trestu jako takového, ale také nejsem zastáncem myšlenky, že se v izraelském kontextu Gazy děje něco jedinečného, čemu bychom my ve Spojeném království nemohli porozumět... "

Piers Morgan : „Je něco jedinečného, co jsme v naší historii v Británii dokázali, ale je tu jedna věc, a to, že v Gaze polovinu populace tvoří děti, což je výjimečná situace.

Douglas Murray:
Ne, řeknu vám, co je na lidech Gazy zvláštního. Je to jediná populace na světě, kde se pravidelně tvrdí, že Izraelci páchají genocidu, ale ve skutečnosti je tam neustálý populační boom. Myslím tím, že se mi to zdá v Gaze docela zajímavá věc. Ale pokud jde o morální úsudek, rád bych zde upozornil na velmi, velmi důležitý bod, mohu-li to tak vyjádřit. V tomto kontextu lidé tento příběh poměrně často zneužívají... Zde je to, co vám mohu říci s naprostou jistotou, Piersi, protože jsem nejen viděl některé výsledky toho, co Hamás před několika týdny udělal na místě zde v Izraeli. Po zhlédnutí videí neupravených záběrů, které jsem měl bohužel jako jeden z mála novinářů dovoleno vidět, vám mohu říci jednu věc: srovnání Hamásu a nacistů je neadekvátní...

V tuto chvíli je rozhovor nakrátko přerušen přibližující se raketou Hamásu...

Douglas Murray:Když jsem viděl záběry ze 7. října, zarazilo mě, že i nacisté se vlastně styděli za to, co dělali. Prapory SS, které celé dny střílely Židy do zátylku a tlačily je do zákopů, se musely po večerech velmi, velmi opít, aby zapomněly, co provedly...řeknu vám velmi velký rozdíl. Když se podíváte na záběry, surové záběry, a opravdu doufám, že málokdo musí vidět to, co jsem viděl včera. Když tohle uvidíte, uvidíte něco minimálně tak barbarského, jako to, co udělali nacisté. Ale tady je rozdíl: dělali to s radostí. Byli hluboce hrdí. Vidíte lidi, kteří se snaží useknout hlavu mladému Izraelci lopatou a pak zavolají rodičům do Gazy a říkají jim: Otče, otče, vlastníma rukama jsem zabil dva Židy, deset Židů... Nepřeháním, je to velmi, velmi zajímavé. 

Lidé si musí uvědomit, že to existovalo i u nacistů, kteří byli také genocidní antisemitskou organizací. Své zločiny se ale snažili zakrýt. Hamás je na ně skutečně hrdý. A oznámili, že v tom budou pokračovat, dokud nebude celý svět čistý, bez Židů. Takže navrhuji, abychom to vzali vážně, a myslím, že Izrael to bere vážně, doufám, že to budou brát vážně i nadále. A myslím, že svět by to měl brát vážně. A to včetně Británie, a když slyším britské novináře, britské komentátory a britské politiky přednášet Izraelcům o tom, co by měli dělat, je mi líto, že to ukazuje selhání naší země. Dokonce ani neprosazujeme své vlastní zákony ani nechráníme naše hranice ve Spojeném království. Zde jsme slabým článkem mezinárodního bezpečnostního řetězce. Ne Izrael. "



(rp,prvnizpravy.cz,jouwatch,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif