NATO připravilo tajný plán pro případ války s Ruskem

zprávy

Responsible Statecraft  hlásí, že NATO připravilo tajný plán pro případ války s Ruskem. Je to poprvé, co takový dokument vznikl od studené války.

NATO připravilo tajný plán pro případ války s Ruskem
Ilustrační foto
9. června 2023 - 06:20

NATO připravilo tajný plán pro případ vojenské konfrontace s Ruskem. To  zjistil  publicista  Responsible Statecraft Ian Davis .

Podle novináře budou během příštího summitu NATO ve Vilniusu navrženy ke schválení „tisíce stránek tajných vojenských plánů“. Poprvé od studené války podrobně popisují scénář přímé konfrontace s Ruskem.

Tyto dokumenty vypracovali stálí vojenští zástupci v sídle NATO v Bruselu za zavřenými dveřmi. Tato práce byla provedena bez předběžné studie zákonodárců nebo nezávislých odborníků.

Podle pozorovatele představuje nedostatek transparentnosti charakterizující procesy dlouhodobého vojenského plánování v rámci Aliance vážný problém pro demokratickou kontrolu. Ian Davis také citoval předsedu Vojenského výboru NATO, admirála Roba Bauera, který 10. května prohlásil,  že  země Aliance musí být vždy připraveny na konflikt.

Atlantická aliance odkazuje na celou „sbírku“ vojenských plánů, poznamenává  Responsible Statecraft . Například Koncepce odstrašování a obrany euroatlantického prostoru (DDA) definuje, jak NATO jedná v době míru, krize a války, aby plnilo své závazky kolektivní obrany. Uvádí také, jaké prostředky jsou potřeba k boji proti dvěma hlavním hrozbám, které NATO považuje za Rusko a teroristické skupiny.

Regionální plány (RP) popisují, jak bude NATO chránit danou geografickou oblast. Tato koncepce sjednocuje národní obranné plány členských států Aliance a má za cíl optimalizovat rozmístění jednotek v daném čase a místě.

Podřízené strategické plány (Strategic Subordinate Plans, SSP) jsou určeny k konkrétnějšímu řízení sil v rozsahu dějiště vojenských operací. Tento koncept je v současnosti přezkoumáván vojenským vedením NATO.

Požadavky na strukturu sil (FRS) definují množství sil a prostředků potřebných k implementaci DDA a RP.

Model sil (FM) vypočítává, co je potřeba k vytvoření většího počtu operačních jednotek na celém území NATO. Zejména tato koncepce umožnila zvýšit počet vojáků v pohotovosti na 300 000 proti 40 000 o rok dříve.



Hrozba války s Ruskem

Britský ministr obrany Ben Wallace  řekl, že  Západ by mohl čelit hrozbě přímé totální války s Ruskem a Čínou do roku 2030. Zdůraznil, že obranná připravenost je národní prioritou pro mnoho západních zemí, a proto považuje za oprávněné zvýšit roční londýnský vojenské výdaje na 2,5 % HDP.

John Kirby, koordinátor strategické komunikace v Radě národní bezpečnosti Spojených států, poznamenal, že Spojené státy nechtějí, aby současný konflikt na Ukrajině přerostl ve válku proti Západu. Poukázal na to, že válka Moskvy proti Západu, Spojeným státům a NATO by v Evropě způsobila mnohem více utrpení.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba  vyzval  ministry zahraničí členských zemí NATO, aby poskytli bezpečnostní záruky na cestě ke vstupu Kyjeva do Aliance. Během červencového summitu by navíc podle něj měly být posíleny institucionální vazby mezi Ukrajinou a NATO. Toto prohlášení zveřejnil na Twitteru.

Předtím ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že země NATO jsou de iure zapojeny do konfliktu na Ukrajině. Varoval, že tato nezodpovědná politika značně zvyšuje riziko přímé vojenské konfrontace mezi jadernými mocnostmi.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif