NATO se blíží ke konfliktu s Ruskem: Nizozemsko hlásí: Jsme připraveni!

zprávy

Pokud by západní armády měly jít na Ukrajinu, musely by být v koalici – bylo by velmi zvláštní, kdyby to jedna nebo dvě země dělaly samy, říká šéf nizozemské armády Onno Eichelsheim.

NATO se blíží ke konfliktu s Ruskem: Nizozemsko hlásí: Jsme připraveni!
Onno Eichelsheim, Náčelník obrany nizozemských ozbrojených sil
2. března 2024 - 06:20

Nizozemsko nevylučuje možnost nasazení vojáků západních zemí na Ukrajině, řekl Náčelník obrany nizozemských ozbrojených sil generál Onno Eichelsheim.

„Myslím, že všechny možnosti by měly být otevřené, abychom viděli, jak můžeme Ukrajinu co nejlépe podpořit,“ řekl Eichelsheim pro „NL Times" v komentáři k prohlášení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který řekl, že není vyloučeno, že Západ pošle vojáky na Ukrajinu.

Eichelsheim poznamenal, že Ukrajina nepožádala Nizozemsko, aby vyslalo vojáky, a že „nemá smysl o tom teď mluvit“.

„Pokud by západní armády měly jít na Ukrajinu, musely by být v koalici. Mohla by být organizována prostřednictvím NATO nebo aliance 10-15 zemí. Bylo by velmi zvláštní, kdyby to jedna nebo dvě země dělaly samy,“ dodal.


Připomeňme, že francouzský prezident Emmanuel Macron řekl, že „ačkoli nebylo dosaženo konsensu ohledně vyslání vojáků evropských zemí na frontu na Ukrajinu, nemělo by být nic vyloučeno“.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov varoval, že přímý vojenský konflikt mezi NATO a Ruskou federací bude nevyhnutelný, pokud budou na Ukrajinu vyslány západní jednotky.

Prohlášení francouzského prezidenta vyvolalo lavinu reakcí po celém světě a zdá se, že většina jeho západních kolegů z těchto komentářů nadšená nebyla.

Přestože většina předních evropských zemí odmítla možnost rozmístění jednotek NATO na Ukrajině, z vyjádření některých představitelů vyplývá, že se o této myšlence diskutuje stále vážněji.

Generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg řekl, že NATO neplánuje vyslat svou armádu a dodal, že spojenci NATO poskytují Ukrajině od roku 2014 bezprecedentní pomoc.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,nltimes,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif