Nedostatek dodávek LNG: oboustranně výhodná situace pro USA

zprávy

Stále více se ukazuje, že USA jsou velkým vítězem ukrajinské války a nakonec pravděpodobně jediným.

Nedostatek dodávek LNG: oboustranně výhodná situace pro USA
Ilustrační foto
1. února 2024 - 06:20

Pozastavení schvalování nevyřízených žádostí o vývoz zkapalněného zemního plynu (LNG) do zemí, s nimiž USA nemají dohody o volném obchodu, je součástí dlouhodobé strategie energetické politiky USA. Jednou z obětí tohoto rozhodnutí je samozřejmě opět hloupé semaforové Německo, které se od doby, kdy slepě přerušilo veškeré ekonomické vztahy s Ruskem, stalo zcela závislé na zahraničních dodávkách plynu.

Zákaz vývozu je prý pouze dočasný, dokud americké ministerstvo energetiky nevypracuje nové pokyny pro vydávání povolení. Důsledkem jsou však další rizika dodávek a zvýšení nákladů zejména pro Německo. Předchozí schválení jsou pět let stará a podle záminky Bílého domu již dostatečně neřeší „aspekty, jako je potenciální zvýšení nákladů na energii pro americké spotřebitele a výrobce nad rámec současných schválení nebo nejnovější hodnocení dopadu emisí skleníkových plynů“. Exportní pauza by umožnila výjimky pro nepředvídané a okamžité „nouzové situace národní bezpečnosti“. Biden řekl, že jeho administrativa „se podrobně podívá na dopad vývozu LNG na náklady na energii“ a také na „americké dodávky energie a naše životní prostředí“. Ministryně energetiky Jennifer Granholmová uvedla, že zastavení neovlivní vývoz, který již byl schválen. Pro další dodávky spojencům jsou však zapotřebí zvláštní povolení.

Dlouhodobá strategie


USA jsou nyní největším světovým vývozcem zkapalněného zemního plynu. O důvodech ochrany klimatu uváděných pro zákaz vývozu lze s jistotou vzbudit pochybnosti. Spíše to ukazuje na dlouhodobou strategii, jak učinit co nejvíce zemí závislých na vlastním LNG a zároveň udržet zásoby plynu ve své vlastní zemi a nízké ceny energie, zejména v roce, kdy je znovuzvolení Bidena. kůl. Od začátku nenechal na pochybách, že levné německé dodávky energie ruským plynem jsou mu trnem v oku. Neváhal před téměř dvěma lety veřejně a za přítomnosti kancléře Olafa Scholze prohlásit, že USA zničí plynovody Nord Stream, pokud Rusko zaútočí na Ukrajinu. Scholz, který jako vždy působil pod sedativy, vydržel tuto urážku zcela bez komentáře. Jeho vláda dodnes nemá nejmenší zájem řešit skutečný výbuch potrubí v září 2022 – možná proto, že zná pachatele, ale nesmí ho jmenovat.

Od té doby USA ztrojnásobily export zkapalněného zemního plynu, dělají vše pro to, aby udržely Evropany v závislosti a lákají evropské společnosti do země prostřednictvím levného přístupu k surovinám, zatímco ceny v Evropě jsou vysoké a dodávky do USA přísně omezené zůstávají. Důsledněji a chytřeji můžete své zájmy zastupovat jen stěží. Patří sem však také „partneři“, kteří se do takového stavu závislosti ochotně umisťují. To se zjistilo u semaforové vlády, která ponechala Německo z hlediska energetické politiky zcela bezbranné a ponechala je v dobrém i zlém napospas zahraničním dodavatelům.

(rp,prvnizpravy.cz,jouwatch,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif