Nejvyšší soud: Státní policie může zatýkat migranty

zprávy

Nejvyšší soud v úterý povolil účinnost texaského zákona, který umožňuje místním orgánům státní správy zatýkat osoby, o kterých se domnívají, že nelegálně vstupují do Spojených států z Mexika.

Nejvyšší soud: Státní policie může zatýkat migranty
Greg Abbott, guvernér Texasu
21. března 2024 - 07:22

Tři liberální soudci se veřejně postavili proti rozhodnutí soudu o obnovení kontroverzního zákona, SB4. Administrativa prezidenta Bidena soudce vyzvala, aby zákon zablokovali, přičemž tvrdila, že jde o "bezprecedentní zásah do federálního prosazování imigračních zákonů".

„V SB4 není žádná nejednoznačnost," napsala soudcům generální advokátka USA, Elizabeth Prelogar. „Je to ve všech svých aplikacích naprosto neslučitelné s federálním právem a je proto a priori zrušeno." Zákon, který podepsal guvernér Texasu Greg Abbott (R), proměňuje nelegální imigraci ve státní zločin, čímž dává státním a místním orgánům státní správy pravomoc zatýkat nedokumentované migranty, kteří pak mohou čelit deportaci nebo vězení. Texas brání zákon s tím, že stát má ústavní právo se bránit a administrativa prezidenta Bidena není ochotná nebo schopná bránit hranici.

„Žalobci naléhají na soud, aby se rychle pustil do podstaty jejich tvrzení," stát odpověděl v soudních spisech. "Tyto případy vůbec nepatří do federálního soudu - a to i bez skutečnosti, že žádný státní soud ještě neměl příležitost vykládat žádné ustanovení SB4." Poté, co ministerstvo spravedlnosti podalo žalobu, federální okresní soudce zákon SB4 zablokoval. Nicméně 5. odvolací soud USA později vydal rozhodnutí, které by umožnilo zákonu dočasně nabýt účinnosti, uvádí americký magazín The Hill.



Ministerstvo spravedlnosti poté požádalo Nejvyšší soud o naléhavé projednání, ke kterému se přidala podobná žádost podaná okresem El Paso v Texasu a dvěma skupinami za práva imigrantů. Soudce Samuel Alito, který standardně řeší naléhavé žádosti vycházející z 5. okruhu, vydal příkazy, které zabraňovaly zákonu vstoupit v platnost, dokud nezasedl celý soud v úterý.

Ale nejnovější rozhodnutí soudu odmítlo žádost ministerstva spravedlnosti o delší pauzu, což znamená, že SB4 může vstoupit v platnost. Právní boj se nyní vrací k tříčlennému panelu na 5. odvolacím soudu, který se zabývá odvoláním Texasu ve věci podstaty. Soud souhlasil s urychleným přezkumem a naplánoval ústní jednání na 3. dubna. Prohrávající strana by pak mohla případ odvolat zpět k Nejvyššímu soudu. Texas se ukázal být jedním z nejagresivnějších států v otázce imigrace, a to jak podáváním žalob na řadu politických rozhodnutí administrativy prezidenta Bidena, tak i zaváděním vlastních opatření k prosazování imigračních zákonů, což vše je součástí Abbottovy operace Lone Star.

Tato opatření konzistentně tlačí administrativu prezidenta Bidena k argumentaci, že stát Texas překračuje své pravomoci, když se snaží řešit otázku, která je přidělena federální vládě.

Minulý rok stát nainstaloval bójky uprostřed řeky Rio Grande s nadějí, že zablokuje migrantům přechod řeky do USA. Tento krok byl napaden ministerstvem spravedlnosti, které tvrdilo, že právo řídit lodní dopravu na splavných vodách má vyhrazeno federální vláda. V prosinci odvolací soud 5. obvodu nařídil jejich odstranění.

Psali jsme:

Stát Texas se také opět dostal do konfliktu s administrativou prezidenta Bidena instalací ostnatého drátu, což podle Ministerstva vnitřní bezpečnosti zvyšovalo riziko zranění pohraničních agentů a migrantů a ztěžovalo práci úředníkům. Nejvyšší soud v hlasování 5:4 původně přiklonil k federální vládě, umožňujíc kontroverzní zásah proti drátu, zatímco soudní spor pokračuje.

Celkově texaské akce a soudní spory zdůrazňují rostoucí napětí mezi státní a federální úrovní v otázkách imigrační politiky, což představuje významný právní a politický boj o to, kdo má pravomoc rozhodovat o imigračních otázkách ve Spojených státech.

(hýbl, The Hill, screen: ABC News)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif