Německý poslanec: Kosovo nepatří do Rady Evropy

zprávy

„Kosovo nepatří do Rady Evropy, přijímací proces musí být okamžitě zastaven," požaduje zahraničněpolitický mluvčí poslaneckého klubu AfD Petr Bystroň.

Německý poslanec: Kosovo nepatří do Rady Evropy
Petr Bystroň, zahraničněpolitický mluvčí poslaneckého klubu AfD
31. května 2023 - 07:20

Situace v Kosovu eskaluje: při nedávných střetech mezi demonstranty a jednotkami NATO umístěnými v zemi (KFOR) došlo na obou stranách k vážným zraněním. Navzdory tomu se EU pokouší urychleně začlenit Kosovo do Rady Evropy a EU. Přední politici AfD ostře kritizovali kroky EU.

„Kosovo nepatří do Rady Evropy, přijímací řízení musí být okamžitě zastaveno," požaduje zahraničněpolitický mluvčí poslaneckého klubu AfD Petr Bystroň. Téměř čtvrt století po nezákonném bombardování Republiky Jugoslávie ze strany NATO a následném nuceném oddělení provincie Kosovo zůstává tento region sudem s prachem. Faktem je, že žádný ze slibů, které USA a EU daly, nebyl splněn – navzdory enormnímu toku peněz.

Uměle vytvořená entita Kosovo stále není schopna přežít bez vnější pomoci a neexistují žádné známky řešení napětí se Srbskem. Ve skutečnosti je to protektorát USA a EU. „Jen v rámci německé rozvojové pomoci do Kosova přitekla téměř jedna miliarda eur. Kromě toho existují další fondy EU a náklady na misi NATO. Je to bezedná jáma,“ kritizuje mluvčí rozvojové politiky AfD Markus Frohnmaier.

Navzdory masivnímu tlaku ze strany EU a měsícům nasazení zvláštního vyslance Lajčáka v regionu nedochází k žádnému sblížení mezi Srby a kosovskými Albánci. Naopak: Srbsko kvůli nedávným útokům samozvané kosovské policie proti příslušníkům srbské menšiny uvedlo srbskou armádu do pohotovosti a rozmístilo vojáky na hranici s Kosovem.



Srbské obyvatelstvo nadále odmítá struktury vnucené ze zahraničí: volební účast v posledních místních volbách byla 3,5 procenta. Mezitím se jednotky NATO pokoušejí prosadit jmenování starostů, které volí právě 3,5 procenta populace.

„Vzhledem k této eskalaci již tak latentního napětí v regionu je sebevražedné přijmout Kosovo do Rady Evropy a poté do EU v příštích týdnech," kritizuje Bystroň. To by vneslo konflikty do těchto organizací a tím je destabilizovalo, pokračoval expert na zahraniční politiku. Status Kosova je mezinárodně sporný. Četné země světa ji jako stát ani neuznaly, včetně velkých mocností jako Čína a Rusko, ale také zemí EU jako Španělsko nebo Slovensko a také Ukrajiny.


Pro USA, které si vojenskou cestou vynutily oddělení provincie od tehdejší Svazové republiky Jugoslávie, je však Kosovo nesmírně důležité. Udržují zde vojenskou základnu, je to důležitá základna pro geostrategickou expanzi sféry vlivu USA v jihovýchodní Evropě. „To téma by mělo být projednáno v Bundestagu," říká Frohnmaier a žádá o aktuální hodinu v nadcházejícím týdnu zasedání.

Ne všichni v AfD ale situaci tak vidí. Zrovna nedávno skupina vedená poslankyní Beatrix von Storch zabránila schválení návrhu, který požadoval zrušení státního uznání Kosova. Mluvčí AfD pro obrannou politiku Rüdiger Lucassen dokonce využil platformu Correctiv, kterou financují Zelení, SPD a kontroverzní americký miliardář Soros, aby zveřejnil svou kritiku aplikace. Lucassen řekl Correctivu: „Nechápu časový okamžik pro takový nemoudrý návrh," a obvinil své vlastní stranické kolegy, že nejednají v zájmu AfD.

(rp,prvnizpravy.cz,pinews,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif