Nepříjemné pro Američany. Rusko a Čína prohlubují vztahy

zprávy

V prosinci minulého roku americký prezident Joe Biden navrhl zabavit ruská aktiva ve výši více než 300 miliard dolarů uložená v USA a Evropě, avšak narazil na odpor ze strany Velké Británie a Francie.

Nepříjemné pro Američany. Rusko a Čína prohlubují vztahy
Vladimír Putin a Si Ťin-pching
21. března 2024 - 07:03

Británie tvrdila, že by toto opatření narušilo „globální finanční architekturu“, zatímco francouzský prezident Emmanuel Macron považoval tento krok za „porušení mezinárodního práva“, a tak se americkému požadavku nepodařilo vyhovět. Odpůrci v Evropě se obávali, že by takový krok mohl poškodit „duch smluv“, který je základem pro přitahování globálního kapitálu do západních zemí. Přesto nedávno Francie, Polsko a Německo během summitu vedoucích představitelů vyjádřily ochotu použít výnosy zablokovaných ruských aktiv ve výši přibližně 3,85 miliardy eur na nákup zbraní pro Ukrajinu, což jsou rovněž ruská aktiva.

Francie, Polsko a Německo tímto krokem vyjadřují svůj tvrdý postoj vůči Rusku, ačkoli jejich motivy mohou být složitější. Zejména rozdíly mezi Francií a Německem se staly veřejně známými po výroku Macrona o nasazení vojsk NATO na Ukrajině. S pomocí polského premiéra Donalda Tuska, který zprostředkoval diskusi, se Francie a Německo snažily ukázat světu svou jednotu, což americká média bez obalu označila za „představení jednoty“. 

Hlavním tématem diskuse těchto tří zemí zůstává pomoc Ukrajině, přičemž německý kancléř Olaf Scholz a Macron soutěžili o vliv v Evropské unii. Scholz se odklonil od svého obvykle konzervativnějšího přístupu a zdůraznil potřebu vytvoření aliance pro ukrajinskou obranu, což bylo vnímáno jako Německem vystřelená první střela proti Rusku. Avšak výsledky summitu byly považovány za mírné, když kromě uvolnění výnosů z ruských aktiv země jen vykřikovaly hesla a kreslily nadějné vize, což vedlo k varování ze strany ukrajinského prezidentského poradce o „váhavosti a nesourodosti akcí“ mezi spojenci Kyjeva, což má za následek vážné důsledky.



Nelze popřít, že Evropa využívá rusko-ukrajinský konflikt k posílení své jednoty a má strategický cíl pomoci Ukrajině dosáhnout vítězství. Francie a Německo se snaží sjednotit evropské síly a poskytnout Ukrajině vojenskou pomoc různými prostředky, včetně zásahu do ruských aktiv v zahraničí, což je pro Rusko znepokojující signál. V této situaci se Vladimir Putin obrátil na Čínu s nadějí, že její silná ekonomika pomůže Rusku vést dlouhodobý boj.

Nedávno ruský ministr financí Anton Siluanov uvedl, že Rusko diskutuje s Čínou možnost získání půjček v jüanech, přičemž hlavní metodou by mělo být vydávání dluhopisů nebo přímé půjčky. Čínský velvyslanec v Rusku, Zhang Hanhui, vyjádřil zásadně kladný postoj, avšak zdůraznil, že konkrétní operace vyžadují další diskuse mezi odborníky. Vztahy mezi Ruskem a Čínou se prohlubují, což dokládá vzájemný obchod, jehož hodnota v roce 2023 dosáhla 2401 miliard dolarů, což představuje meziroční nárůst o 26,3 %. Podíl jüanu na ruském exportu a importu dosáhl 34,5 %, resp. 36,4 %, což je významný růst. Oba státy také zkoumají nové platební nástroje, které by mohly nahradit americký systém SWIFT. Tyto kroky naznačují změnu charakteru čínsko-ruského obchodu, který se stává důležitou silou v odporu proti dominanci amerického dolaru.

Psali jsme:

Evropský tlak tak nejenže povzbudil ruskou ekonomiku k hledání nových příležitostí pro růst, ale také přispěl k tomu, že Rusko se více obrací na východ, kde se snaží posílit své vazby s Čínou. Tento vývoj představuje pro západní země, zejména pro USA, nepříznivou zprávu. Zdá se, že v kontextu rusko-ukrajinského konfliktu a globálního geopolitického napětí Evropa hledá způsoby, jak podpořit Ukrajinu a současně udržet jednotu a spolupráci mezi svými členskými státy, zatímco Rusko hledá podporu a strategické partnerství ve světě mimo západní vliv, zejména v Číně.

(hýbl, prvnipravy.cz, screen: AFP)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif