Nord Stream: Rusko zaslalo požadavky do USA, Francie, Německa, Kypru

zprávy

Ruská generální prokuratura zaslala žádosti týkající se Nord Stream 1 a 2 do Spojených států, Německa, Francie a Kypru, aby prošetřily teroristické útoky proti plynovodům Nord Stream 1 a Nord Stream 2.

Nord Stream: Rusko zaslalo požadavky do USA, Francie, Německa, Kypru
Ilustrační foto
7. dubna 2024 - 06:20

Ruská generální prokuratura proto zaslala příslušným orgánům Spojených států, Německa, Francie a Kypru žádosti o informace týkající se „možného zapojení osob a struktur nacházejících se v zahraničí do organizace a financování teroristických útoků v Ruské federaci.

Ruské ministerstvo si také vyžádalo informace o vyšetřování výbuchů plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2. Informovala o tom tisková služba téhož odboru.

Generální prokuratura Ruska vyjádřila naději, že kolegové z těchto zemí „přistoupí k jejich posouzení v dobré víře a splní závazky, které jim ukládá Mezinárodní úmluva o potlačování financování terorismu z roku 1999 a Mezinárodní úmluva o potlačování Teroristické bombové útoky, přijaté Valným shromážděním Organizace spojených národů dne 15. prosince 1997 za účelem prošetření poskytnutých informací a pomoci při získávání důkazů nezbytných pro řízení, jakož i k zajištění nevyhnutelnosti sankcí za trestné činy a vyloučení jejich ospravedlnění na politickém nebo jiném důvody.

FT: Pojišťovny neuhradily škody za poškození Nord Stream, čelí žalobě

Již dříve poslanci Státní dumy (dolní komory ruského parlamentu) zaslali generálním zastupitelstvím pěti zemí - Ruské federace, Francie, Německa, Spojených států a Kypru - výzvu k okamžitém vyšetřování a zamezení financování činů mezinárodního terorismu k prošetření možného zapojení osob a struktur v zahraničí do organizace a financování řady teroristických činů v Rusku a také na explozi plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2.

Výzva poslanců přišla po teroristickém útoku v koncertním sále Crocus City Hall v Krasnogorsku, při kterém zahynulo 144 lidí a více než 500 bylo zraněno.

Ruský vyšetřovací výbor (IC) zahájil vyšetřování „teroristických aktivit“ na Západě. Vyšetřování provádí ústředí vyšetřovací komise.

K výbuchům na Nord Stream 1 a na neuvedeném Nord Stream 2 došlo 26. září 2022.


Zničení plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2 v září 2022 koordinoval bývalý velitel jedné z jednotek speciálních operací ukrajinských ozbrojených sil plukovník Roman Červinskij, jak uvádí francouzský web  Observer Continental citovaný Wall Street Journal, Washington Post a Der Spiegel s odkazem na ukrajinské a evropské představitele.

Rusko považuje tento útok za „akt mezinárodního terorismu“, do kterého jsou zapojeny Spojené státy. Rusko opakovaně požadovalo údaje o explozích plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2, ale nikdy je nedostalo.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif