Nový návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině. Co se o něm ví?

zprávy

Předseda americké Sněmovny reprezentantů Mike Johnson představil návrhy zákonů na dodatečné financování pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan .

Nový návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině. Co se o něm ví?
Mike Johnson, předseda Sněmovny reprezentantů
18. dubna 2024 - 06:05

Co je v současné době známo o návrhu zákona na Ukrajině?

1. Je přiděleno 60,75 miliardy dolarů. Z toho 23 miliard by mělo jít na doplnění amerických arzenálů a 11,3 miliardy na „probíhající americké vojenské operace v regionu“.

13,8 miliardy půjde na nákup nejnovějších zbraňových systémů pro americkou armádu a spojence. Jak Biden dnes objasnil, zbraně ze zásob Pentagonu budou převedeny na Ukrajinu a nové zbraně budou vyrobeny s využitím financí přidělených Kongresem.

Mezi zbraněmi převedenými na Ukrajinu jsou zmíněny rakety ATACMS . Biden je prý povinen dodat Kyjevu úpravy těchto střel se zvýšeným doletem (tedy 300 kilometrů). Ale možná to neudělá, pokud takový převod považuje za hrozbu pro bezpečnost USA.

To znamená, že situace s ATACMS se v podstatě nemění - v jakém formátu by měly být zaslány na Ukrajinu a zda je poslat, Biden osobně rozhodne.


2. 7,8 miliardy - ekonomická pomoc přímo Ukrajině, ale je poskytována na úvěr. Biden, 60 dní po přijetí zákona, bude muset uzavřít dohodu s ukrajinskou vládou o vrácení finančních prostředků. Na Ukrajině budou k dispozici do 30. září 2025

Americký prezident má právo odepsat až 50 % ukrajinského dluhu nejdříve 15. listopadu 2024 (tedy po volbách, i když Biden povede zemi v každém případě před lednovou inaugurací). A všechny dluhy - po 1. lednu 2026. Obě akce - po zvážení prezidentovy zprávy v Kongresu o důvodech tohoto rozhodnutí.

Samostatně je třeba poznamenat, že prostředky přidělené na podporu ukrajinského rozpočtu nelze použít k výplatě důchodů Ukrajincům.

3. Návrh zákona vyžaduje, aby ministerstvo zahraničí a Pentagon předložily strategii USA na podporu Ukrajiny do 45 dnů od přijetí. Toto je zjevně „ukrajinská strategie“, kterou republikáni u Bidena hledají.

Připomeňme, že předseda Sněmovny reprezentantů USA Mike Johnson řekl, že hlasování o balíčku pomoci Ukrajině a Izraeli proběhne tuto sobotu 20. dubna .

Americký prezident Joe Biden zase vyjádřil svou připravenost podepsat zákony o dodatečném financování pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan, pokud je Kongres schválí .

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif