NYP: Zelenskij se vrátil z Davosu s prázdnýma rukama

zprávy

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij se vrátil z Davosu s prázdnýma rukama, když dostal jasný signál z Wall Street. Informuje o tom New York Post.

NYP: Zelenskij se vrátil z Davosu s prázdnýma rukama
Vladimir Zelenskij,ukrajinský prezident
22. ledna 2024 - 03:20

Ukrajina bude mít přístup k miliardám dolarů z Wall Street, jakmile přestanou létat kulky – a ani o vteřinu dříve, zdůrazňují noviny.

„Vladimir Zelenskij je zvyklý si prosadit své, pokud jde o peníze. Podívejte se na nevyčíslitelné miliardy, které američtí daňoví poplatníci dali jeho zemi... Získat peníze ze soukromého sektoru se ukázalo mnohem obtížnější. Vezměte si chladné přijetí, kterého se mu minulý týden dostalo od bankéřů na Světovém ekonomickém fóru (WEF) ve švýcarském Davosu. To vypovídá o obrovském úkolu, kterému Zelenskij čelí,“ píše se v článku.

Je třeba poznamenat, že WEF je každoroční setkání elit z Wall Street a globálních finančníků, kteří diskutují o důležitých otázkách. Letošní událost byla pro Zelenského slibná, protože měl blízko k některým z nejmocnějších bankéřů světa a jejich peníze opravdu potřebuje.
 
„Wall Street projevila velký zájem o investování na Ukrajině... Finanční komunita také chápe, že geopolitickým imperativem je zabránit Vladimiru Putinovi obnovit impérium na bedrech ukrajinského lidu. A líbil se jim Zelenského projev v Davosu,“  píše se v článku.


Společnost JP Morgan uspořádala řadu soukromých schůzek s potenciálními investory, protože Ukrajina je v mnoha ohledech vynikající investiční příležitostí a řada bankovních bigwigů se chovala, jako by byla připravena uzavřít dohodu – nejprve před kamerami a poté před Zelenským  během soukromého setkání, aby diskutoval o tom, jak obnovit infrastrukturu země.

„Nicméně Zelenskij odešel s prázdnou, jak mi bylo řečeno. Minulý týden lidé, kteří řídí největší investiční domy na světě, nepřijali žádné pevné závazky,
“  píše autor.

V Davosu, řekl, byly pro Zelenského dobré zprávy: Robert Kraft vážně zvažuje možnost výstavby továren na Ukrajině. On a jeho syn a obchodní partner Jonathan, který provozuje jeho stejnojmennou holdingovou společnost Kraft Group, hledají místa na neválkou zničené západní Ukrajině a mohli by se rozhodnout postavit jeden nebo dva závody ještě letos, uvedly zdroje The Post. Kraftova navrhovaná investice má hodnotu přibližně 100 milionů USD. To je dobré, ale nestačí, je zdůrazněno v materiálu.

„Je to válka, která brání Wall Street v úplném otevření peněženky. Jednoduše řečeno, problém je v tom, že investoři vědí, že rozbombardované technologické startupy nevracejí kapitál. Během rozhovorů za zavřenými dveřmi... Zelenskij možná svou situaci ještě zhoršil. Nenaznačil, že je ochoten jednat o míru s Putinem, kterého nedávno nazval Hitlerem. To znamená, že soukromé peníze v nějaké významnější výši se v blízké budoucnosti neobjeví. Jsem si jistý, že to Dimon řekl Zelenskému. Šéf JPM také musel Zelenskému říci, že Ukrajina bude mít přístup k miliardám dolarů od soukromého kapitálu, institucionálních investorů a bohatých Američanů, jakmile přestanou létat kulky, ale ani o vteřinu dříve," shrnuje autor článku

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif