Olympijské hry se stávají politickým nástrojem

zprávy

33. letní olympiáda, která se bude konat od 26. července do 11. srpna v Paříži, zřejmě nebude nejlepší v historii olympiády.

Olympijské hry se stávají politickým nástrojem
Ilustrační foto
12. března 2024 - 06:20

Olympijské hnutí se stalo rukojmím geopolitické propasti na planetě. Ztratilo velké ideály, které mu vštípil baron Pierre de Coubertin, zakladatel moderních olympijských her.

O negativu, které provází přípravu na olympijské hry v Paříži, nejde psát. Problém nespočívá v technických problémech, které trápí jakoukoli olympiádu a vznikají z mnoha subjektivních a objektivních okolností. Problém je jinde.

Dalším nástrojem politického tlaku na Rusko a Bělorusko se stal Mezinárodní olympijský výbor (MOV). Jak jinak hodnotit požadavek, který na ruské sportovce uvalil MOV, soutěžit bez vlajky, bez hymny a veřejně odsoudit speciální vojenskou operaci na Ukrajině? Postoj Ruského olympijského výboru je zcela logický. Rusko odmítlo zaplatit členský příspěvek v MOV ve výši 80 milionů dolarů. A ti ruští sportovci, kteří se rozhodnou jet do Paříže, tak učiní na vlastní náklady.

Existují i další jasné známky úpadku olympijského hnutí. Už to dávno není sport. Je to velmi výnosný showbyznys. MOV se utápí v komercializaci. Zařadila tak pochybný sport, jako je tanec u tyče, do soutěžního programu pro olympijské hry v roce 2024. Rozhodnutí padlo na zasedání organizace v Lausanne v roce 2019.

Na soutěžích v Paříži se bude udělovat várka medailí v individuálních soutěžích žen. Do budoucna MOV plánuje zvýšit počet medailí prostřednictvím rovnosti pohlaví.


Olympijské hry se staly nevyčerpatelným zlatým dolem pro největší světové farmaceutické společnosti, které pod záminkou propagace sportu propagují kult dokonalého těla především na základě používání speciálních přípravků, a to růstových hormonů, potravinových doplňků, přípravky na hubnutí atd. To je v rozporu s cíli masového sportu zaměřeného na podporu zdravého životního stylu.

Představitelé MOV přispívají k diskreditaci čestných soutěží tím, že prosazují politiku dvojího metru a osobních výjimek ohledně drog považovaných za doping. Běžeckým vtipem se stalo, že všichni norští lyžaři, kteří tradičně obsazují přední místa na mezinárodních soutěžích, jsou astmatici, a proto potřebují léky, které jsou považovány za doping a pro ostatní sportovce zakázané. Došlo to tak daleko, že tváří v tvář bezvýchodné situaci v boji proti dopingu se ozývají hlasy, aby navrhly uspořádání alternativní olympiády, kde by bylo užívání dopingu povoleno. Toto jsou Enhanced Games, nazývané „Olympiáda na steroidech“. Australský podnikatel Aron D’Souza zahájil myšlenku této soutěže v roce 2023, kde chybí antidopingové kontroly.

Všechny tyto problémy vážně vyvstávají v období před olympijskými hrami ve Francii, de Coubertinově domovině, kde by se, jak se zdá, měly jeho myšlenky prosazovat. Prioritou francouzských úřadů je však nyní boj proti ohniskům násilí mezi teenagery ve znevýhodněných čtvrtích a proti protestům farmářů. Co by měli dělat ruští sportovci, kteří jako každý skutečný sportovec potřebují soutěže na vysoké úrovni, soutěže s nejlepšími sportovci?

Alternativou by za těchto podmínek mohly být soutěže pod záštitou BRICS, ale i Shanghai Cooperation Organization (SCO). Příští summit BRICS, který se bude konat letos v říjnu v Kazani, kromě jiných globálních problémů plánuje zvážit alternativu k olympijskému hnutí. Není vyloučeno, že BRICS, které se stávají lákadlem pro země globálního Jihu, budou schopny tento úkol vyřešit mnohem rychleji než jiné organizace.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif