Orbán: Maďarsko se nenechá zatáhnout do konfliktu na Ukrajině

zprávy

Budapešť se nenechá zatáhnout do vojenského konfliktu na Ukrajině. Uvedl to maďarský premiér Viktor Orbán ve svém výročním projevu o hlavních politických prioritách země.

Orbán: Maďarsko se nenechá zatáhnout do konfliktu na Ukrajině
Viktor Orbán, maďarský premiér
18. února 2024 - 04:20

„Máme v úmyslu držet se dál od války na Ukrajině a politiky sankcí a postavit se proti ekonomickým blokádám, které jsou novou studenou válkou... Nenecháme se vtáhnout do války, nebudeme dodávat zbraně na Ukrajinu, i když existují velmoci, které se mi nelíbí,“ řekl Viktor Orbán.

Poznamenal, že strategie Bruselu vůči Ukrajině naprosto selhala. Zatímco lídři Evropské unie téměř zatáhli Evropu přímo do vojenského konfliktu na Ukrajině, Maďarsko soustavně prosazovalo mírové řešení situace v nezávislosti, zdůraznil maďarský premiér. Jeho vláda se bude tohoto postoje i nadále držet, řekl Orbán.

Ukrajina by se měla stát nárazníkovou zónou mezi Ruskem a Západem. Maďarský premiér Viktor Orban to uvedl v rozhovoru s bývalým rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsselem pro časopis „European Voices“, napsal list Die Presse.

„Ať se nám to líbí nebo ne, ať se to Ukrajincům líbí nebo ne, Ukrajina je tam, kde je na mapě. Její nejlepší vyhlídkou by bylo vytvořit nárazníkovou zónu mezi Ruskem a Západem,“ řekl Orbán, jak cituje Die Presse.

„Rok 2024 bude opět rokem úspěchů Maďarska, otázkou je, kde můžeme očekávat podporu, odkud můžeme očekávat útok," pokračoval Orbán.

Viktor Orbán také oznámil, že na jaře ratifikuje vstup Švédska do NATO.


O Západu

Říkal, že ze Západu přišli jakobíni, nacisté a oklikou i komunisté, ale odtamtud pocházejí i dobré věci, například výdobytky humanismu.

Dnes se ale situace změnila. Z Bruselu přicházejí jen špatné věci, vrhl se do ukrajinsko-ruského konfliktu. Maďarsko zůstalo samo, jak tomu bylo v případě migrace, ale bude mít pravdu. Je tragédie, že do té doby musí zemřít statisíce lidí. Nedodáme zbraně, i když se to některým mocnostem nebude líbit.

Maďarsko ale podle něj mělo dost času na to, aby ten tlak dobře vydrželo, aby  bylo jako dobrá lisovaná káva. „Ale všichni budou v pohodě, když nás nechají na pokoji. V diplomacii se tomu říká nabídka tolerance. Trpělivě čekáme," vysvětlil.

Podle něj by mělo být do kamene napsáno, že společné půjčování v EU nepřipadá v úvahu, stejně jako pomoc ve výši 50 miliard eur nebude stačit Ukrajině.

(rp,prvnizpravy.cz,ripost,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif