P.C.Roberts: Útok Hamásu na Izrael je záhadný

zprávy

Dostávám otázky ohledně izraelsko-palestinského konfliktu, který, jak se zdá, odvádí pozornost od ukrajinsko-ruského konfliktu, píše v komentáři Paul Craig Roberts, americký publicista.

P.C.Roberts: Útok Hamásu na Izrael je záhadný
Paul Craig Roberts, americký publicista
10. října 2023 - 03:20

Lidé, tím myslím lidi, kteří tomu věnují pozornost, se diví, proč by Palestinci takto útočili na Izrael, když to Netanjahuovi poskytuje záminku k tomu, aby obsadil zbývající kousky Palestiny a zničil pásmo Gazy, čímž se zbaví řešení dvou států. Kdo může vinit Izrael poté, co Palestinci zabili Izraelce a vzali rukojmí?

Slyšel jsem oficiální vysvětlení palestinské proradnosti, ale nemám vysvětlení pro útok. Zdá se, že by to muselo být víc než perfidní. Souhlasím se čtenáři, že se to Hamásu zdá zvláštní, protože to hraje do karet Izraeli. Souhlasím také s tím, že na útoku je ještě něco divného. Jak se do pásma Gazy dostaly bezpilotní letouny a tolik raket, údajně z Íránu a někteří říkají i Ukrajiny, a jak se útočníci Hamásu dostali do Izraele?

Teroristé z Hamásu tvrdí, že západní zbraně mají z Ukrajiny

Útok Hamásu má něco jako příchuť 11. září. Stejně jako 11. září 2001 selhal současně každý aspekt amerického Národního bezpečnostního státu, současně selhal i izraelský bezpečnostní systém, včetně Železné kupole, kterou USA postavily pro Izrael. Je záhadou, že bojovníci Hamásu vstoupili do Izraele po zemi, vzduchem a na moři, aniž by byli odhaleni. Je záhadou, že velké množství zbraní bylo dodáno do Palestiny přes Izrael, aniž by byly odhaleny. To je příliš pohodlné selhání, než aby to bylo uvěřitelné. Bude zajímavé sledovat, zda někdo v Izraeli ponese odpovědnost za totální bezpečnostní selhání. V USA nikdo nenesl odpovědnost za bezpečnostní selhání 11. září, což nám mělo mnohé napovědět.

Nevíme, můžeme jen spekulovat. Máme motiv. Izrael nyní může obsadit zbytek Palestiny. Dalším motivem může být to, že Izrael může rozšířit konflikt do širší války a tentokrát uspět v ovládnutí vodních zdrojů jižního Libanonu. S izraelskými kroky proti Sýrii a Íránu by to mohlo být ještě ošklivější. Ceny ropy by mohly vystřelit do nebes a způsobit rozvrat ve světě. Vítězná válka a konec palestinského problému by Netanjahua osvobodily od jeho právních a politických problémů. Je toho hodně k zamyšlení.

Ale pojďme k selhání zabezpečení, které umožnilo útok. Proč by Netanjahu umožnil Hamásu zaútočit na Izrael tím, že potlačí izraelskou bezpečnost? Zdá se, že je to nesmyslný návrh, ale není to tak, že vytváří podmínky, ve kterých může Izrael absorbovat vše, co zbylo z Palestiny, stejně jako 11. září vytvořilo podmínky pro neokonzervativce k zahájení válek, které plánovali na Blízkém východě.



Obtížná otázka zní, proč by si Palestinci přivodili vlastní zničení útokem na Izrael, když Hamás nemá vyhlídky na porážku Izraele? Opět můžeme jen spekulovat. Mohla by to být izraelská operace od začátku do konce. Izrael infiltruje Hamás, stejně jako FBI infiltruje Trumpovy příznivce a vlastenecké skupiny, které se nyní nazývají domácí teroristé. Izraelští agenti hrají na izraelské zneužívání Palestinců. Netanjahu jim pomáhá tím, že vyhodí do povětří posvátnou mešitu. Agenti přicházejí s plánem útoku, který je možný pomocí zbraní z Íránu a zařízení z Íránu k narušení izraelské bezpečnosti. Jdou na to opatrně, spoléhají na desetiletí hněvu a zranění a vyhlídky na osvobození od impotence, aby vytěsnili rozum Hamásu.

Neříkám, že tyto spekulace jako vysvětlení stačí. Ale nepřekvapilo by mě, kdyby se tyto spekulace, pokud by byly prozkoumány, ukázaly být blíže pravdě, než jakákoli oficiální zpráva, která se objeví.

(rp,prvnizpravy.cz,pcroberts,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif