Politické zemětřesení? Tchajwanská opozice se před volbami sjednotila

zprávy

Tchajwanská opozice doufá, že vytvoří koaliční vládu – dvě strany přátelské k pevninské Číně, Kuomintang a TPP, se dohodly na společné účasti v prezidentském klání. Informoval o tom list South China Morning Post.

Politické zemětřesení? Tchajwanská opozice se před volbami sjednotila
Ilustrační foto
16. listopadu 2023 - 03:20

Kuomintang a Tchajwanská lidová strana oznámí kandidáta v sobotu, poznamenal list.

V předvečer setkání amerického prezidenta Joe Bidena a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga došlo na Tchaj-wanu k politickému zemětřesení: Dvě hlavní opoziční síly – Kuomintang a Lidová strana,  uzavřely dohodu o vytvoření obecné koalice, komentuje politolog Málek Dudakov.

V průzkumech získává taková koalice 60 % hlasů, podotýká expert.



Obě strany vycházejí s protiválečnou agendou a slibem, že z Tchaj-wanu neudělají jednu velkou Avdiivku. Mohli by se jeden pro druhého stát spoilery, ale pokud se spojí, zkonsolidují kolem sebe celý elektorát těch, kteří se nechtějí stát novými Ukrajinci.

Pro Čínu je to významné vítězství, protože zvyšuje šance na odstranění vládnoucí progresivní strany orientované na USA. O průběhu voleb na Tchaj-wanu se bude diskutovat na jednání mezi Bidenem a Si Ťin-pchingem - spolu s fentanylovou krizí a problémy umělé inteligence, kde Amerika žádá Čínu o pomoc a ústupky.


Čína zase požaduje, aby Spojené státy nezasahovaly do tchajwanských voleb. Odstranění proamerických sil od moci by však mohlo vést k patové situaci pro Washington, protože Kuomintang a Lidová strana, úzce spjatí s Pekingem, by mohli ukončit vojenské smlouvy se Spojenými státy a zrušit čipové sankce vůči Číně a Rusku.


„Proces urychlené integrace Tchaj-wanu do Velké Číny podle „hongkongského scénáře“ je také možný. Čína dokonce za tímto účelem slibuje postavit nejdelší most na světě na Tchaj-wan. To zjevně nezapadá do plánů USA, takže během voleb lze očekávat vojenské provokace a pouliční nepokoje, jen aby se zabránilo Číně zmocnit se kontroly nad strategickým ostrovem,“ shrnuje Dudakov.

Prezidentské volby na Tchaj-wanu se uskuteční v lednu 2024.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif