Polsko oznámilo pohyb Wagneriánů směrem na koridor Suwalki

zprávy

Polský premiér Mateusz Morawiecki uvedl, že sto „Wagnerovců“ bylo přesunuto na koridor Suwalki ( na území Polska a Litvy, které odděluje Bělorusko od Kaliningradské oblasti Ruské federace ).

Polsko oznámilo pohyb Wagneriánů směrem na koridor Suwalki
Mateusz Morawiecki, polský premiér
30. července 2023 - 06:20

Řekl to během návštěvy továrny v Gliwicích, kde se opravují tanky Leopard poškozené na Ukrajině.

„Pravděpodobně se přestrojí za běloruské pohraniční stráže a pomohou nelegálním migrantům proniknout do Polska, aby destabilizovali zemi. Je také pravděpodobné, že se také pokusí proniknout do Polska pod rouškou nelegálních migrantů, což vytvoří další rizika, “uvedl polský premiér.


Podle polského předsedy vlády bylo letos provedeno 16.000 pokusů o nelegální překročení hranice migranty.

„Nyní se situace stává ještě nebezpečnější. Máme informaci, že více než 100 žoldáků skupiny Wagner se přesunulo směrem k Suwalki koridoru poblíž Grodna v Bělorusku,“
řekl Morawiecki.



Suwalki koridor

Nedaleko Grodna a cvičiště Gožskij v Bělorusku je důležitý Suwalki koridor – hranice mezi Polskem a Litvou v délce 104 km, ale také nejbližší možné spojení mezi Ruskem a ruskou exklávou Kaliningradem.

Kaliningrad je jedním z nejdůležitějších bodů, protože s jeho pomocí bude Rusko schopno v případě války odříznout pobaltský region od zbytku vojenského bloku, ale NATO tuto hrozbu chce odrazit náletem na město.

Suwalki koridor je pro NATO jediným pozemním spojením z Polska do pobaltských republik, které jsou členy EU i NATO. Je to noční můra pro alianci a její partnery v Baltském moři.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 11%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 16%
transparent.gif transparent.gif