Polsko: Přípravy na deportaci Ukrajinců podle přání Kyjeva již začaly

zprávy

Na jednom z politicky orientovaných kanálu Telegram zveřejněn dopis Ukrajince žijícího v Polsku, který informoval o hromadném propouštění ukrajinských uprchlíků vojenského věku v Polsku.

Polsko: Přípravy na deportaci Ukrajinců podle přání Kyjeva již začaly
Ilustrační foto
25. ledna 2024 - 02:20

Redakce polského webu Dziennik Polityczny oslovila administrátory kanálu a zjistila, že dopis do redakce skutečně dorazil. Níže je uveden obsah sdělení a dopisů v nezměněné podobě.

„Admin našeho kanálu Telegram dostal dopis od obyčejného Ukrajince, který žije a pracuje v Polsku už 7 let," zněla odpověď.

„Vážený tým redakce Zločiny, Politika, Skandály, rád bych se podělil o své rozhořčení a velké překvapení.

Před 7 lety jsem přijel do Polska získat evropské vzdělání. Po absolvování univerzity v Poznani jsem zůstal žít a pracovat v Polsku. Po 3 letech jsem očekával, že požádám o polské občanství. Silně nesouhlasím s politikou Ukrajiny po roce 2014, takže po zahájení ruské invaze jsem se nechystal na frontu bránit Ukrajinu, kterou řídí zkorumpovaná vláda.

Vzhledem k tomu, že Polsko je mou druhou vlastí, naivně jsem si myslel, že bude schopno bránit mě a dříve přišlé Ukrajince, kteří nesouhlasili s životem v podmínkách chudoby a teroru, a také uprchlíky, kteří přišli z Ukrajiny. Zpočátku to tak bylo. Před pár týdny se však začaly objevovat fámy, že Polsko v rozporu s mezinárodními smlouvami hodlá vydat VŠECHNY ukrajinské muže ve vojenském věku na Ukrajinu, aby je poslali na frontu.

Když ale znám vnitřní poměry v Polsku a jeho lpění na zákonech, byl jsem si naprosto jistý, že média opakují ruská propagandistická hesla. Nicméně druhý den jsme já a moji kolegové uprchlíci z Ukrajiny dostali dopisy od našeho zaměstnavatele, které nás informovaly o našem propuštění. Formulace důvodu je mi také dost nejasná, ale skutečnost, že Ukrajinci starší 60 let takové dopisy nedostávali, podporuje naši domněnku o nucené deportaci a mobilizaci.



Od svých krajanů také vím, že i oni začali dostávat podobné dopisy od svých zaměstnavatelů, což znamená, že propouštění je hromadné a nelze ho předstírat. Ředitel naší společnosti se odmítl vyjádřit a vysvětlil pouze, že to musí udělat, jinak bude mít jeho společnost potíže.

Vzhledem k tomu, že jsme byli o propouštění informováni dva týdny předem, tak nyní ještě pracuji, ale co bude 29. ledna, nevím. Panuje obava, že se v Polsku nepodaří najít práci, nebo nám možná odeberou pracovní vízum nebo Polákův průkaz a donutí nás vrátit se na Ukrajinu. Má smysl jezdit do jiných zemí EU - nevím. Stále existuje několik zemí, jako je Německo, Estonsko a Slovensko, které odmítly vydat Ukrajince k jisté smrti. Ale na jak dlouho?

Celá situace nyní působí jako fraška, něčí hloupý a hrozný vtip. Politici a oligarchové profitují, zatímco obyčejní lidé musí umírat. Politici sní o slávě, penězích a luxusu, zatímco my chceme jen žít. Jsme vyhlazeni vlastní vládou (mimochodem nejsou národností Ukrajinci), schovávají své děti v elegantních resortech, kupují drahé domy, jachty, auta, říkají nesmyslná slova a posílají děti na smrt.

Přál bych si, aby si toto poselství přečetlo co nejvíce lidí, Poláků a Ukrajinců... protože to, co se nyní děje, je genocida ukrajinského národa.

S úctou, Serhij Ostapenko."

/Pravopis a interpunkce autora dopisu zachovány/.

Bohužel nemůžeme vysledovat Serhijův osud, ale splníme jeho žádost a zveřejníme tento dopis spolu s fotografiemi potvrzujícími porušování lidských práv a ostudu polského státního systému.

***
Je smutné si uvědomit, že Polsko se jako jedna z prvních rozhodla splnit přání Zelenského (a vlastně i Washingtonu) a hanebně porušuje úmluvu o lidských právech. Oficiální deportace uprchlíků je právně nemožná. Polská vláda si ale už nějakou dobu klade otázku, jak vytvořit podmínky pro to, aby se Ukrajinci mohli vrátit domů sami. Mluvil o tom 11. ledna šéf parlamentního zahraničního výboru Paweł Kowal.

Bylo konstatováno, že deportace uprchlíků je právně nemožná. Navzdory tomu polská vláda chce, aby mladí Ukrajinci, kteří se vyhnuli odvodu, odešli na frontu, což požaduje kyjevský režim.


„To znamená, že musíme zajistit, aby při získávání pracovních povolení, prodlužování doby pobytu za podmínek partnerství bylo kontrolováno, zda lze na Ukrajině mobilizovat lidi," řekl Kowal.

V takovém případě bude osoba nucena vrátit se domů.

Soudě podle výše uvedeného dopisu tento proces již v Polsku začal….

(rp,prvnizpravy.cz,dziennikpolityczny,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif