Polsko: Raketa, která zabila Poláky, byla ukrajinská…

zprávy

Raketa, která v listopadu 2022 zabila dva polské farmáře, byla odpálena z Ukrajiny. Uvedli to polští vyšetřovatelé. Expert Pravda.Ru analyzuje možné důsledky pro Kyjev.

Polsko: Raketa, která zabila Poláky, byla ukrajinská…
Po dopadu rakety
28. září 2023 - 04:20

„Navzdory nedostatečné spolupráci ze strany ukrajinské strany, která dosud neposkytla polské straně žádné materiály, vyvodili vyšetřovatelé vyšetřující tragédii vlastní závěry o jejích příčinách. Stanovisko je kategorické a vylučuje, že raketa, která loni 15. listopadu večer dopadla na sušičku a explodovala a zabila dva farmáře, mohla být odpálena z ruského území,“  píše list Rzeczpospolita, který zveřejnil prohlášení.

Podle polských novinářů v roce 2022 ukrajinské síly protivzdušné obrany odpálily rakety ve dvojicích za účelem údajně efektivnější reakce, v důsledku čehož jedna z raket dosáhla svého cíle a druhá „letěla dále do prázdnoty“. S odvoláním na vlastní zdroje také informovali, že prokuratura zná místo odpálení rakety a jednalo se o raketu S-300 5B55.
 
„Tato střela má dolet 75 až 90 kilometrů. Ruské pozice byly v místě, odkud nemohla do Przewodówa dostřelit ani jedna ruská střela. I když předpokládáme, že se ruské baterie nacházely v Bělorusku, tak z místa, kde se tehdy nacházely, do Przewodówa v přímé linii bylo 150 kilometrů,“ cituje se jeden z autorů zprávy.

Jak uvedl oficiální zástupce polské generální prokuratury Lukasz Lapczynski, do Kyjeva byla zaslána žádost o právní pomoc a samotné Polsko již dokončilo veškeré procesní úkony.

„Skutečně jsme dostali závěr. Vzhledem k jeho uzavřenosti však jeho obsah nešíříme,“ řekl Lapczynski zástupcům médií.



Vedoucí výzkumný pracovník Centra evropských studií při IMEMO RAS Vladimir Olenčenko naznačil, že rozhodnutí polských vyšetřovatelů zveřejnit taková data může souviset s nadcházejícími parlamentními volbami v Polsku.

„Taková veřejná prohlášení, kde je kladen důraz na to, že se to děje veřejně a široce, souvisí s nadcházejícími parlamentními volbami v Polsku 15. října. A současné úřady, zosobněné stranou PiS, chtějí všemi možnými způsoby získat podporu voličů. A ty rakety, které dopadly na polské území, nejenže dostaly takový politický význam, ale také způsobily ekonomické škody některým zemědělcům, takže si myslím, že hlavním příjemcem těchto informací je domácí publikum,“ řekl.

Podle Olenčenka mohou tyto výsledky vyšetřování ovlivnit vztahy mezi Varšavou a Kyjevem.

„Pokud jde o vztahy Polska s Ukrajinou, myslím, že je to další nuance, která má Ukrajincům ukázat, že jejich chování má být transparentní, a Poláci nepochybují o tom, že jsou náchylní k provokacím, a to i proti Polsku,"  je přesvědčen odborník.


Pochyboval také o tom, že by zveřejnění takových údajů přitáhlo pozornost západoevropských zemí. Expert zdůraznil, že ukrajinsko-polské vztahy nejsou středem zájmu těchto zemí.

„Jediné, co mohou říct, už o tom mluvili, Němci o tom mluvili, že to není důvod, aby se Poláci obraceli o pomoc na NATO. Proto zde mohou znovu zdůraznit, že tehdy, řekněme, prozíravě řekli, že to není důvod, aby se Polsko obracelo o pomoc k NATO,“  navrhl odborník.

15. listopadu spadly dvě rakety v Lublinském vojvodství v Polsku ve městě Przewodów na hranici s Ukrajinou. Zemřeli dva lidé. Původně Varšava uváděla, že na území země dopadla ruská raketa, později ale prezident země Andrzej Duda naznačil, že raketa patřila do ukrajinského systému protivzdušné obrany.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif