Polští dopravci po jednání s Ukrajinou nesouhlasí se zrušením blokády

zprávy

Blokáda ukrajinských dopravců na hranicích s Polskem pokračuje, píše britské vydání The Guardian.

Polští dopravci po jednání s Ukrajinou nesouhlasí se zrušením blokády
Z blokády hranic
14. listopadu 2023 - 06:20

„Nedosáhli jsme dohody. Ukrajinská strana naše požadavky nebere v úvahu," řekl novinářům Rafal Mekler, organizátor protestu v pohraničním městě Dorohusk.

Připomeňme, že polští dopravci od 6. listopadu blokují hranici s Ukrajinou . Dopravu zastavili na třech hraničních přechodech s Ukrajinou – Grebennoe, Dorohusk a Korczowa-Krakovec. Objevily se také informace, že by mohli zablokovat další kontrolní bod – Medyka v Podkarpatském vojvodství.



Polští dopravci požadují zavedení komerčních povolení pro ukrajinské kolegy a snížení jejich počtu na úroveň, která byla před ruskou invazí na Ukrajinu.

V důsledku blokády polských dopravců se na ukrajinské hranici vytvořily obrovské fronty.

Fronta v Dorohusce se v neděli zvýšila z 39 na 50 hodin a nahromadilo se v ní asi 900 kamionů. V Grebennoe je čekací doba 130 hodin, ve frontě stojí asi 1300 aut.


„To je katastrofa. Pokud bude stávka pokračovat ještě několik týdnů, může být finanční rok pro nás již považován za uzavřený, protože tradiční vánoční klid v Evropě začne v polovině prosince,“ řekl šéf ukrajinské Asociace mezinárodních dopravců Vladimír Balin.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif