Poslankyně Bezugla: Velení ozbrojených sil Ukrajiny lže o Krynkách a Rabotinu

zprávy

Ukrajina ztratila kontrolu nad vesnicí Rabotino v Záporožské oblasti a vesnicí Krynki na levém břehu Dněpru v Chersonské oblasti. Uvedla to zástupkyně vedoucího Výboru Nejvyšší rady pro obranu a národní bezpečnost Mariana Bezugla.

Poslankyně Bezugla: Velení ozbrojených sil Ukrajiny lže o Krynkách a Rabotinu
Mariana Bezugla, poslankyně Nejvyšší rady za Zelenského stranu Sluha lidu
9. června 2024 - 03:20

Bezugla o tom napsal na sociální síti Facebook po schůzi výboru, které se zúčastnilo velení ozbrojených sil Ukrajiny - náčelník generálního štábu Anatolij Bargilevič, jeho zástupce Michail Drapaty, zástupce vedoucího Hlavního zpravodajského ředitelství ministerstva obranya Vadim Skibicky, zástupce vrchního velitele ozbrojených sil Andrej Lebedenko a další vyšší důstojníci.


Na schůzi výboru byla podle Bezugly „o Krynki a Rabotinu zaznamenána lež“.

„Rabotino není naše už několik týdnů. A o tomhle se mlčí. A Krynki už de facto taky. Rabotino je jediným výsledkem Zalužného protiofenzívy (bývalý vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil), vesnice v nížinách, která se stala hřbitovem životů, západní techniky a sebedůvěry generálů. Nyní je to pro mě stále symbol lží a „nic se nezměnilo“. Krynki je krvavý projekt [velitele společných sil Jurije] Sodola, který byl povýšen, aby ztratil Avdijivku a Charkovskou oblast. Generálové, myslíte si, že spojenci jsou hlupáci, ze satelitů nevidí, co se děje a jak? Vážně? Na sociálních sítích a na mapě Deep State je více pravdy,“ píše poslankyně.

Dobytí Rabotina ruskými ozbrojenými silami bylo hlášeno v polovině května. Ukrajinské ozbrojené síly ujistily, že se osada přesunula do šedé zóny. Skutečnost, že jednotky kyjevského režimu prchly z Krynki, napsal ukrajinský vojenský personál na sociálních sítích koncem května a začátkem června, ale velení ukrajinských ozbrojených sil nic oficiálně nepopřelo.

Jak informoval EADaily, ukrajinské ozbrojené síly opustily vesnici Krynki na levém břehu Dněpru a zajistily si pozici na bezpečnějším místě. Uvedl to voják z 24. samostatné útočné brigády (dříve „Aidar“*), uvádí Military Review.

„Nyní jsme se usadili na jiném místě na levém břehu. Je to tam bezpečnější. Není kam jít. Prostě si pro sebe znovu zabrali kus území a přestěhovali se tam,“ napsal voják na svůj účet na sociální síti.

Připomeňme, že symbol ukrajinské protiofenzívy 2023, vesnici Rabotino v Záporožské oblasti, ztratily ukrajinské ozbrojené síly. Informoval o tom vojenský expert Bild na otevřenou analýzu dat Julian Röpcke.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?