Přistoupení Ukrajiny by uvrhlo rozpočet EU do chaosu

zprávy

EU je megalomanský projekt, za který musí občané, kteří stále pracují, platit. Nyní musí být Ukrajina pohlcena, aby se „vymazal“ Rus.

Přistoupení Ukrajiny by uvrhlo rozpočet EU do chaosu
Ilustrační foto
12. listopadu 2023 - 06:20

Ale kdo se bude smát, pokud na „mrtvého koně“ nasednou další idioti a svezou se do propasti. Ale můžeme třikrát hádat, která země bude muset nejvíce krvácet:

Přistoupení Ukrajiny by mělo obrovský dopad na rozpočet EU. Země by měla nárok na zhruba 85 miliard eur pouze na financování zemědělství ze sedmiletého rozpočtu EU, jak vyčíslil vlivný bruselský think-tank Bruegel podle zprávy „Spiegel“. Očekává se, že odpovídající studie bude zveřejněna do konce listopadu, nejpozději však na příštím summitu hlav států a vlád EU v polovině prosince. Důvodem vysokých zemědělských dotací je, že Ukrajina by po přistoupení měla zhruba pětinu celkové zemědělské plochy EU.

Maďarsko a Slovensko proti další pomoci EU pro Zelenského

Obdělávaná plocha je ústředním kritériem pro výpočet financování. Dopad vstupu Ukrajiny by byl vážný i na politiku soudržnosti, která má vyrovnávat rozdíly mezi chudšími a bohatšími zeměmi EU. Podle propočtů think-tanku Bruegel by Kyjev během sedmi let dostal kolem 30 miliard eur.

Pokud by financování nebylo omezeno na 2,3 procenta hospodářského výkonu přijímající země, měla by Ukrajina nárok na 170 miliard eur. S podobnými čísly nedávno přišlo i Centrum pro evropská politická studia. Pokud by tedy Ukrajina byla dnes členem EU, obdržela by z rozpočtu EU čistých 18 až 19 miliard eur ročně.



Pro srovnání: Polsko, zdaleka největší čistý příjemce v absolutních číslech, obdrželo v roce 2022 necelých 12 miliard eur. Přesto by vstup Ukrajiny do EU byl pro EU ekonomickou výhrou, řekl ekonom think-tanku Bruegel Zsolt Darvas: Představovalo by to „obrovské oživení jednotného trhu s masivními obchodními příležitostmi pro společnosti z EU, podobné těm po rozšíření v roce 2004“. Kromě toho by miliony ukrajinských uprchlíků pobývajících v EU mohly „zmírnit masivní nedostatek pracovních sil“.

Přesně, jako teď. Nebo budou v Německu zrušeny sociální příspěvky. Tento ekonom je lupič, který si z Německa udělal kořist.

(rp,prvnizpravy.cz,jouwatch,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif