Přízrak vojenské porážky na Ukrajině

zprávy

Nikdo si nedokázal představit, že se Ukrajina ocitne v současné situaci, kdy ztratila své místo v západních prioritách a její osud se již netýká západních politických kruhů, alespoň ne jako na začátku krize, píše na farancouzském webu Dr. Salem al Ketbi, politický analytik.

Přízrak vojenské porážky na Ukrajině
Ilustrační foto
15. března 2024 - 06:20

Nikdo si nedokázal představit, že se Ukrajina ocitne v současné situaci, kdy ztratila své místo v západních prioritách a její osud se již netýká západních politických kruhů, alespoň ne jako na začátku krize.

To však není překvapivé, protože priority se mění a pozornost veřejného mínění a politických kruhů se přesouvá v závislosti na vývoji a důsledcích událostí. Totéž platí pro pozornost médií, která se rychle vyvíjí.

Na nedávné mnichovské bezpečnostní konferenci se ukázalo, že Ukrajina nemá ve válce proti Rusku žádné pozitivní vyhlídky, a proto pozornost na tuto válku mizí.

Nejvýznamnější událostí války na Ukrajině je stažení ukrajinské armády z města Avdijivka, jednoho ze strategicky důležitých měst východní Ukrajiny, které zcela padlo do rukou Rusů.

Na tomto stažení je zarážející, že podle zpráv z médií se zvrhlo v porážku den předtím, než vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Alexander Syrskij nařídil evakuaci města. To představuje negativní ukazatele pro situaci ukrajinské armády v místě.

Situace na místě také ukazuje, že ukrajinská armáda již měsíce trpí nedostatkem munice a techniky a že se zhoršila morálka vojáků, což vedlo ke stagnaci a následně ke zhoršení situace ve prospěch ruské armády.

Ruská armáda přešla od obrany území, které ovládala, k útoku, ve snaze dobýt nová ukrajinská území nebo si vzít zpět to, co ukrajinská armáda dříve ovládala.

To znamená, že se průběh operací na zemi změnil ve prospěch ruské armády, což vysvětluje prohlášení ukrajinských představitelů, že jejich armáda čelí na zemi složitým podmínkám. Na politické úrovni dal ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba jasně najevo, že ukrajinské úřady nehodlají uznat jejich porážku a postoupit území, která považují za svá, ve jménu obnovení míru  v zemi.

Zajímavé je, že ukrajinská strana zmiňuje kapitulaci, ale ve formě odmítnutí a výpovědi, což naznačuje prekérní situaci ukrajinské armády na bojišti. To přimělo stálého představitele Ruska při OSN Vasilije Nebenzju, aby řekl Radě bezpečnosti, že je stále možné zachovat Ukrajinu jako stát, ale k tomu je třeba se stát neutrální a přestat pro Rusko představovat hrozbu.

Také se zdá, že situace ukrajinské armády se už netýká Američanů, kteří místo toho hledají způsob, jak si zachovat tvář nebo obětního beránka, jak vysvětlit, co se na Ukrajině stalo. Prezident Biden vysvětlil, že nedávná porážka ukrajinských sil u Avdijivky byla způsobena zpožděním Kongresu při schvalování velké dohody o zbraních, kterou jeho administrativa navrhla na podporu schopnosti ukrajinských sil pokračovat v boji a bránit své pozice. Bílý dům se proto snaží svalit vinu za neúspěch na Ukrajině na republikánskou stranu spíše než na prezidenta Bidena, i když podpora pro Ukrajinu existuje asi dva roky a v posledních době pouze klesá díky válce v Gaze.

Je zřejmé, že Bidenova administrativa se snaží převzít co nejmenší odpovědnost za očekávaný neúspěch na Ukrajině a pracovat na pokračování bojů, byť jen v obranném a taktickém rámci, tím, že zabrání zhroucení ukrajinské armády před koncem Bidenova prezidentského mandátuu. Koneckonců, Bílý dům si je vědom toho, jak katastrofální dopad by měla porážka na Ukrajině na volební naděje prezidenta Bidena.

Vojenské selhání na Ukrajině by mohlo mít důsledky pro prezidenta Bidena, který během svého funkčního období utrpěl řadu neúspěchů, od ponižujícího stažení americké armády z Afghánistánu až po neúspěšné zvládnutí krize v Gaze, procházející stagnací několika problémů, v první řadě Ukrajina, Írán, odstrašení milicí Húthiů a pokles amerického vlivu v několika oblastech světa, zejména v Iráku, kde byly americké síly několikrát za sebou napadeny.

Konečně, Ukrajina se stala bodem sváru mezi americkými demokraty a republikány a poslední možností je získat americké rakety ATACM dlouhého doletu (300 km) a pokusit se zastavit ruský útok a posílit morálku ukrajinské armády.

Rozhodnutí Bílého domu poslat tyto rakety na Ukrajinu by však mohlo být posledním hřebíčkem do rakve Bidenových volebních šancí příští rok v listopadu, vzhledem k zuřivé reakci Ruska, zvláště pokud Ukrajina těmito raketami zaútočí na oblasti hluboko v Rusku. Biden proto chce, aby ukrajinská armáda pokračovala v bojích, nikoliv aby vyhrála nebo dokonce bránila území, které ovládá, ale aby zabránila kapitulaci a zhroucení na frontě, což by znamenalo vojenskou porážku, na kterou by Biden jistě doplatil.


(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?