Problémy bankovního sektoru prý nejsou u konce, říká Kovanda

zprávy

Podle ekonoma Lukáše Kovandy je poměrně značné riziko, že se americký bankovní sektor dostane opět do úzkých, což má konstatovat i nová studie publikovaná americkým Národním úřadem ekonomického výzkumu.

Problémy bankovního sektoru prý nejsou u konce, říká Kovanda
Lukáš Kovanda, ekonom
28. března 2023 - 11:03

U konce podle některých ekonomů nemusejí být ani problémy evropského a amerického bankovního sektoru. Problémy, jež se do Evropy přelily zejména pádem Silicon Valley Bank (SVB), půjčující peníze převážně začínajícím technologickým společnostem, a poté i americké Signature Bank, tak nemusejí být zdaleka u konce.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy je poměrně značné riziko, že se americký bankovní sektor dostane opět do úzkých, což má konstatovat i nová studie publikovaná americkým Národním úřadem ekonomického výzkumu.

„V kolapsovém stavu se může ocitnout až skoro 190 bank v USA,“ varoval ekonom Kovanda.

Současná tržní hodnota aktiv amerického bankovního systému má být totiž podle této studie o dva biliony dolarů nižší než jejich hodnota účetní. 

„Důvodem je to, že jednotlivé banky drží majetek, například dlouhodobé vládní dluhopisy nebo hypoteční zástavní listy, jehož cena v důsledku výrazného růstu úrokových sazeb napříč ekonomikou poměrně dramaticky klesla. V jejich účetnictví je ovšem stále vykázána cena před tímto propadem, neboť se vychází z předpokladu, že banky budou dané cenné papíry držet až do splatnosti. To ovšem není zaručeno, jak ukázal případ zmíněné Silicon Valley Bank,“ shrnul Kovanda a připomenul, že pádu této banky předcházelo, že musela část svých cenných papírů prodat za tržní cenu, tedy pod původní, účetní cenou, aby měla na výplatu peněz vkladatelů.


Právě prodej pod cenou přilákal i nechtěnou pozornost a následoval nájezd klientů, kterému už banka nedokázala čelit. Tato skutečnost přivedla Kovandu úvaze, že Silicon Valley Bank vykazovala relativně velmi vysoký podíl nepojištěných vkladů, což způsobilo nemalou paniku u jejích klientů. 

„Zmíněná studie Národního úřadu ekonomického výzkumu vyvozuje, že pokud jednotlivé banky v USA přijdou jen o polovinu svých souhrnných nepojištěných vkladů, je v USA ohroženo kolapsem takřka 190 bank. Podle pátečních dat americké centrální banky přitom v druhém březnovém týdnu nastal historicky vůbec největší odliv vkladů z malých bank,“ upozornil Lukáš Kovanda.

Americká ministryně financí Janet Yellenová sice minulý čtvrtek zopakovala, že je připravena přijmout další opatření, aby zajistila, že bankovní vklady Američanů zůstanou v bezpečí i v situaci, kdy v bankovním systému dochází k otřesům, uvedla však zároveň slova o selhání, představující systémové riziko, což by mohlo vyvolat otázky, zdali není bezpečnější přesunout nepojištěné vklady do velkých bankovních ústavů, jelikož ty jsou „příliš velké“ na to, aby padly.  

Také jsme psali:

„Nástroje bychom mohli znovu použít pro instituci jakékoli velikosti, pokud bychom usoudili, že její selhání by představovalo systémové riziko,“ uvedla Yellenová podle Reuters, čímž de facto avizovala, že by federální regulátoři mohli v budoucnu převzít jakoukoli velkou americkou komerční banku, která se ocitne v potížích.

Americká banka First Citizens pak v pondělí oznámila, že převezme vklady a úvěry, které po Silicon Valley Bank (SVB) zůstaly, od Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC). Aktiva mají celkovou hodnotu 72 miliard dolarů.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif