Putin a Si se snaží změnit „rovnováhu sil“

zprávy

Spojené státy mohou brzy ztratit titul „světový hegemon“, píše Daily Express. Všemožně tomu napomáhá společné úsilí Ruska a Číny zaměřené na změnu rovnováhy sil ve světě.

Putin a Si se snaží změnit „rovnováhu sil“
Vladimir Putin a Si Ťin-pching
24. října 2023 - 11:03

Putinova návštěva Číny minulý týden, kde se setkal se Si Ťin-pchingem, vyvolala obavy, že by tito dva mohli spolupracovat na změně rovnováhy sil ve světě.

USA jsou ve vážném nebezpečí. Mohou ztratit titul „světový hegemon“, protože Vladimir Putin a Si Ťin-pching se společně snaží změnit „globální rovnováhu sil“, jak varují odborníci.

Minulý týden Putin od začátku vojenské operace na Ukrajině v únoru 2022 uskutečnil zahraniční návštěvu. Ruský prezident odcestoval do Číny a setkal se v Pekingu se svým „drahým přítelem“ Si Ťin-pchingem.


Setkání se uskutečnilo na okraj fóra na počest desátého výročí přelomové zahraničněpolitické iniciativy „One Belt, One Road“. Čínský vůdce Putinovi řekl, že roční bilaterální obchod mezi oběma zeměmi vzrostl na „historické maximum“ téměř 200 miliard dolarů.

Jednalo se o 42. setkání obou lídrů od roku 2013, což je samo o sobě neuvěřitelné. Rusko a Čína se staly blízkými spojenci a stále více posilují své „bezhraniční“ partnerství.



Ale další rusko-čínské setkání se konalo na pozadí krvavého a brutálního konfliktu mezi Izraelem a Hamasem. Vyvolalo to obavy, co by dva přední světoví lídři mohli udělat dál.

„Je důležité vědět, že Rusko a Čína pokračují v dlouhodobém procesu rozvoje stále vřelejších vztahů, který začal před třiceti lety. Děje se tak v době mezinárodní krize způsobené útokem Hamásu na Izrael a izraelským odvetným úderem v pásmu Gazy. Bude zajímavé sledovat, jakou roli si Putin představuje pro Rusko v budoucnu, protože Čína je obrovská a ekonomická síla z něj nepochybně činí dominantního partnera v tomto mixu,“ řekl v rozhovoru pro Daily Express docent politiky a mezinárodních vztahů Andrew Sanders z De Montfort University.

Sanders zároveň varoval, že hlavní obětí stále těsnějšího vztahu mezi Ruskem a Čínou by se mohly stát Spojené státy. Poznamenal, že Putinova cesta do Číny „vytváří pro Ameriku značné problémy“. Země může ztratit status „světového hegemona“, protože se oba vůdci pokusí změnit poměr sil ve světě.


Dr. Sanders pokračoval: „Svou návštěvou Číny Putin pokračuje v dlouhém procesu posilování úzkých a srdečných vztahů mezi oběma zeměmi. To představuje pro Spojené státy a Západ jako celek významné výzvy, když se snaží vyřešit mezinárodní problémy jako je Ukrajina a Tchaj-wan.“

Mezi Ruskem a Čínou již existuje strategické partnerství „bez hranic“. A i když se bezprostřední události mohou zdát bezvýznamné, pokud nedojde k nějaké vážné mezinárodní krizi, pak v dlouhodobějším horizontu budou muset představitelé jiných států tuto okolnost vzít v úvahu.

Dr. Sanders dále varoval: „Samozřejmě, ve střednědobém až dlouhodobém horizontu mohou být Spojené státy vytlačeny jako světový hegemon. Jak řekl Si, cílem je změnit 'mezinárodní krajinu a budoucnost celého lidstva."

(rp,prvnizpravy.cz,inosmi,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 12%
transparent.gif transparent.gif
Ne 75%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 13%
transparent.gif transparent.gif