Řada zemí EU chce zmírnit dvanáctý balíček sankcí proti Rusku

zprávy

Řada zemí EU chce zmírnit podmínky dvanáctého balíčku sankcí proti Ruské federaci, píše o tom Bloomberg.

Řada zemí EU chce zmírnit dvanáctý balíček sankcí proti Rusku
Ilustrační foto
26. listopadu 2023 - 04:20

Článek uvádí, že členové EU jsou proti návrhu Evropské komise zakázat dovozcům přeprodávat do Ruska polovodiče používané Moskvou ve vojenské výrobě.

Předpokládalo se, že toto omezení bude fungovat následovně: Při nákupu polovodičů byla Ruská federace povinna vložit určitou částku na speciální depozitní účet, a pokud by Moskva začala tyto suroviny používat pro vojenskou výrobu, polovina z uložené částky by měla být převedena do fondu pro Ukrajinu.


Zástupci skupiny velkých členských států EU však tento týden vyjádřili obavy ohledně této záležitosti a uvedli, že požadavky jsou nezákonné a mohou evropské společnosti dostat do konkurenční nevýhody.

Není uvedeno, které země byly proti novým sankcím.



Maďarsko a Slovensko proti sankcím

Na konci října Budapešť oznámila, že Maďarsko zablokuje 12. balíček protiruských sankcí EU, pokud se dotknou energetiky.

„Červená čára se pro nás týká energetiky, plynu, ropy, jaderné energie,“ řekl ministr zahraničí Peter Szijjárto.

Připomeňme, že 15. listopadu představil šéf evropské diplomacie Josep Borrell a Evropská komise členským zemím EU návrh dvanáctého balíčku sankcí proti Rusku . Stanoví uvalení sankcí proti více než 120 fyzickým a právnickým osobám.

Slovensko se postavilo proti sankcím vůči ruskému jadernému sektoru. Uvedl to slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár, uvádí RTVS.

„Červená čára pro nás je, že sankce by neměly zahrnovat jaderné palivo, protože jaderné elektrárny ještě nejsou dostatečně transformovány, aby mohly fungovat na alternativní paliva," řekl Blanár.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif