RAND doporučuje Bílému domu: Utečte z Ukrajiny!

zprávy

Americká analytická korporace RAND doporučuje, aby americké úřady umožnily rychlé ukončení konfliktu na Ukrajině a uzavřely příměří. Jinak může Ukrajina ztratit ještě více území a zvýší se riziko přímé války mezi Ruskou federací a NATO.

RAND doporučuje Bílému domu: Utečte z Ukrajiny!
Ilustrační foto
13. února 2024 - 02:20

Uvádí to zpráva organizace, která se mimo jiné zabývá analýzami pro Pentagon.

I když je pro americké politiky obtížné překonat válečná rozhodnutí, měli by opustit koncept „dlouhé a brutální“ války ve vztahu k Ukrajině a Ruské federaci. To „bude mít dlouhodobé a možná nevratné negativní důsledky pro zájmy USA," říkají analytici RAND.

Hovoříme o ekonomických důsledcích pro Západ i Ukrajinu, které budou negativní bez ohledu na to, jakou poválečnou strategii Američané zvolí.


Ale úsilí Washingtonu ukončit válku co nejdříve „poskytne Ukrajině lepší příležitosti k odstrašení budoucí ruské invaze“.

„Washington by také mohl povzbudit Kyjev, aby zaujal obranný vojenský postoj, místo aby se soustředil na znovuzískání území ovládaného Ruskem. To by mohlo omezit schopnost Kyjeva osvobodit okupovaná území, ale Rusku to ztíží dobývání nových území,“ uvádí zpráva.

Analytici se navíc domnívají, že dlouhotrvající opotřebovací válka zvyšuje riziko, že Čína začne dodávat Rusku zbraně a střelivo, což způsobí prudké zhoršení vztahů mezi Pekingem a Spojenými státy, a zvýší tak riziko války na Tchaj-wanu. .

Pokud konflikt bude pokračovat, Ukrajina s největší pravděpodobností ztratí ještě větší území než nyní.

Analytici RAND také varují Washington před „tvrdou“ poválečnou strategií.

„Konflikt mezi Spojenými státy a Ruskem by mohl být výsledkem asertivní reakce Moskvy na tvrdou politiku Západu,“ uvádí zpráva.

RAND Corporation je americká výzkumná instituce, RAND v současnosti pracuje pro ministerstva a agentury americké administrativy, zahraniční vlády, mezinárodní instituce a nadace.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif