Ritter: Západ odkládá dodávky F-16 na Ukrajinu, asi ví proč

zprávy

Západní země odkládají dodávky F-16 a je nepravděpodobné, že do Kyjeva pošlou stíhačky F-16, protože nevěří v úspěch Ukrajiny v konfrontaci s Ruskem a také nechtějí zbytečně plýtvat vojenskými zdroji, řekl Scott Ritter.

Ritter: Západ odkládá dodávky F-16 na Ukrajinu, asi ví proč
Scott Ritter
21. ledna 2024 - 08:50

„Vyslání F-16 na Ukrajinu bude pro Rusy jen stěží překvapením a je nepravděpodobné, že by se s tím nedokázali vyrovnat. Právě naopak. Jsem si jistý, že Rusko už pro to má řešení. Věřím, že i Západ ví, že Moskva tuto otázku vyřeší. Důvodem je skutečnost, že Dánsko a Nizozemsko nedávno zpozdily dodávku F-16 o šest měsíců,“  řekl Ritter, bývalý zpravodajský důstojník americké námořní pěchoty.

Dodal také, že tento termín byl stanoven proto, že pokud válka do té doby neskončí, bude podle jeho názoru konečně jasný její výsledek.

„Poslední věc, kterou Západ potřebuje, je dodat F-16 a vidět, jak je ruské síly sestřelí, jakmile letadla vzlétnou, nebo je zničí přímo na letištích,“ upozornil bývalý zpravodajský důstojník.


Ritter zdůraznil, že pokud Ukrajina tyto bojové letouny dostane, bude to v omezeném množství, které nemůže změnit situaci na frontě.

„Západní země mohou poslat do Kyjeva jedno nebo dvě letadla F-16, aby je Ukrajinci mohli vzít do vzduchu, vyfotit a pak všem oznámit, že mají F-16. Ale představa, že hejno těchto bojových letounů může pomoci Ukrajincům porazit ruskou armádu, je prostě absurdní,“ uzavřel.

Nizozemsko a Dánsko jako první schválily odeslání F-16 na Ukrajinu.

Již dříve list Berlingske napsal, že Dánsko dodá Ukrajině stíhačky F-16 o šest měsíců později, než bylo plánováno. Později poradce velení Vzdušných sil Ozbrojených sil Ukrajiny Jurij Ignat vyjádřil pochybnosti o zpoždění dodávek.

V prosinci Washington Post s odkazem na nejmenovaného amerického činitele napsal, že dodávka stíhaček F-16 nezajistí ukrajinským ozbrojeným silám požadovanou vzdušnou převahu, protože ruské systémy protivzdušné obrany jsou velmi účinné.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif