Roček: Reakce Číňanů na Prigožinovu wagnerovskou operu

zprávy

Co si myslí internetoví Číňané o Rusku, USA či NATO? Pomůže nám s tím Prigožinův konflikt s Kremlem, jenž zaujal všude. I v Číně. Všichni měli chudé informace. Názory dumatelů byly bujónem uvařeným z domněnek. Zajímavé jsou komentářové výkřiky čtenářů.

Roček: Reakce Číňanů na Prigožinovu wagnerovskou operu
František Roček, publicista
2. července 2023 - 02:20

Na každý prigožinovský článek byly nalepeny desítky čtenářských komentářů, na některé i přes sto. K tématu moc neřeknou, ale ukazují myšlenkový rámec internetové komunity v čínském časoprostoru, uvádí v komentáři pro Prvnizpravy.cz publicista František Roček.

Články v čínských internetových médiích o Prigožinově wagnerovské vzpouře byly průměrné, ale pro nás z daleké Evropy jsou komentáře k článkům zajímavé.

Síť nepřímých souvislostí


Většina komentářů k článkům kdekoliv ve světě jsou zkratkovité hlášky, mnoho komentářů jenom komentuje předchozí komentáře. Kromě toho mohou propagandisté psát své hlášky do komentářů na podporu oficiálního státního nebo politického názoru. Některé komentáře jsou rozsáhlejší a více ukazují trendy ve společnosti.

Není důležité, zda jednotlivé komentáře napsal státní propagandista nebo skutečný čtenář. I propagandistický komentář je cenný, protože ukazuje směr „správného“ myšlení ovlivňující „divoké“ myšlení občana – čtenáře.

Proto z komentářů lze vypozorovat zhruba směřování názorů čtenářů, resp. širší komunity.

Směr Moskva


Čínští internetoví čtenáři komentování zaměřovali do značné míry na zajímavou taškařici - spanilou jízdu Wagnerovců na Moskvu: Jak je možné, že během jediného dne Wagnerovci ujedou stovky kilometrů směr Moskva a nikdo je nezastaví?  V komentářích zaznělo, že to je nějaká divná rošťárna nebo druhá verze byla, že se asi ruská armáda rozkládá, když nezastaví kolony s pár tisíci Wagnerovců.

Z desítek komentářů na toto téma jsem našel jeden skutečně zajímavý: „… Podle informací, které jsou nyní shromážděny a analyzovány z otevřených zdrojů, v době, kdy oddíl (kolona) Wagnera spěchala směrem k Moskvě, tankový pluk s T-90M divize "Taman" a pluk s T-80BVM divize "Kantemirovka" závodily po jiné dálnici do Moskvy… Souběžně s pohybem dvou tankových jednotek byly jednotky 45. gardové brigády zvláštních operací VDV nasazeny s  vrtulníky přímo ze shromaždiště u Serpuchova, jižně od Moskvy, s velkým množstvím protitankových zbraní a zjevně připraveny k palbě... Pod tlakem těchto vojáků Prigorij znovu nabyl rozumu a moudře se rozhodl sestoupit ze svahu…

Jedná se o vojenský detail, kterému se dostalo jen malé pozornosti, ale je v této 24hodinové frašce velmi důležitý. Úroveň akce a bojové připravenosti pravidelné ruské armády není tak "tahání za rozkrok", jak si všichni myslí. Od chvíle, kdy se Wagnerův konvoj objevil na cestě z Rostova na Donu do Moskvy, až do doby, kdy ruské tankové jednotky vyjely z kasáren, tanky obou pluků dokončily přezbrojení a mobilizaci a začaly "vstupovat do hlavního města panovníka" během 5 hodin a stále udržovaly kompletní formaci po 8 hodinách mechanizovaného pochodu, což lze považovat za velmi dobrý úspěch…“ Konec citátu.

Fenomén spanilé jízdy Wagnerovců směr Moskva je příkladem čtenářské bezmoci. Co se děje nás v souvislostech naprosto přesahuje. Vidíme jen na dostřel brokovnice a jinak spíše stíny ….

Nadhled plný tušení

Zajímavé bylo až generalizování jejich pohledu na současné děn za humny čínské říše. Přečtete si několik komentářových podumání:
  • ...„Wagner začal v Rusku velmi špatně. Ruská schopnost reakce na mimořádné situace je naštěstí silná a rychle vedená lepším směrem. Rusko by mělo vysvětlit ruskému lidu doma, že Wagnerův incident byl zorganizován ruskou vládou v reakci na NATO…“
  • … Způsob, jakým ruská vláda reagovala na Wagnerův pokus o vzpouru, byl rychlý, rozumný, příznivý a zdrženlivý. Je to prostě velmi rozhodující. Wagnerův hrdinský a dobrý boj v rusko-ukrajinské válce byl velkým přínosem a ruský lid to ví. Nicméně Prigožinův odpor k přijetí Wagnerovců do struktury ruské vládní armády prostřednictvím vzpoury v zájmu osobních cílů je impulzivní a iracionální. Jde o upřednostňování osobních zájmů před národními zájmy… a ruský lid je proti…“
  • „…Wagnerovo začlenění je nevyhnutelné, dominance soukromých ozbrojených sil je dvousečná zbraň, klíčem je, že ruská armáda musí uplatňovat zdrženlivost vůči soukromým ozbrojeným silám. Prostřednictvím tohoto pokusu o vzpouru nejvyšší úroveň ruské armády definitivně zamíchá karty, což může dále upevnit Putinovu moc. Učinit restrukturalizaci nejvyšších pater ruské armády je důležité a naléhavé… Kromě Wagnera existují v Rusku některé soukromé ozbrojené síly, které pro Rusko nepředstavují velkou hrozbu, a ruská Duma navrhla legislativní kontrolu nad soukromými ozbrojenými silami.

Čína věnuje Wagnerově vzpouře větší pozornost a přikládá jí důležitost než Spojené státy a Západ, protože pokud k takovému incidentu dojde, bude to mít na Čínu větší dopad. Ruský náměstek ministra zahraničí informoval Čínu o incidentu, což ukazuje, že Čína a Rusko spolu vždy úzce komunikovaly.

Spojené státy a Západ a Ukrajina, američtí a západní politici a média byli příliš brzy nadšení… Zelenskyj věřil, že vzpoura je zlatou příležitostí pro protiofenzívu, ale také se přepočítal…“

  • „…Pokud je to show, jak dlouho má pokračovat? Jeden den již způsobil velké škody ruské autoritářské moci. Nepopírám, že je vlastenec, možná proto, že chtěl použít jediný pochod, aby se přiblížil k okraji 200 kilometrů od Moskvy a řekl císaři fakta, jak nekompetentní a nespolehlivý je ministr obrany, kterého si vybral, a pak přijal zprostředkování evakuace. Když o tom přemýšlím tímto způsobem, nemusí to být vzpoura, ale spíše bitva idejí.“

  • Některé komentáře představují významové minové pole, protože odkazují na různé děje na postavy z čínských dějin jako ilustrace tohoto, co se děje na širé Rusi. U jednoho komentátorníka se objevuje Da Mao, jméno jedné mediálně známé velké pandy, má v komentáři znamenat Putina:

„…Poté, co Da Mao částečně obsadil (poznámka: jih Ukrajiny s ruským obyvatelstvem), přešel z ofenzívy do defenzivy s úmyslem vyčerpat sílu NATO a zachovat si svoji. Nakonec bude NATO strženo ke dnu a malé sousední země budou vyčištěny: NATO je nezachrání. Putin a ministerstvo obrany jsou si vědomi tohoto strategického cíle, takže se ho navenek vojensky pevně drží a usilují o udržení vnitřní sociální stability (to je základní požadavek pro vleklou válku). Aby byla zachována vnitřní stabilita, byl Wagner vržen na bojiště a rozvinut … Nyní, když je obranná linie v podstatě dokončena, neexistuje žádný plán pro rozsáhlý útok (a možná ani v budoucnu nebude,  kuchařova situace je trapnější. Ambiciózní, ale zbytečný, takže šel do extrémů. Konec incidentu tímto způsobem má na Da Maa jen malý dopad…“

  • „Dopad Wagnerovy "vojenské žaloby" na byrokratický mechanismus ruského ministerstva obrany odhalí velkou reformu ruské armády, která nastane po letní ofenzívě ukrajinské armády. Mnoho vojáků a důstojníků ochotných platit za Rusko zaujme velitelské pozice a oživí svou vůli bojovat… Letošní zima nebo příští jaro zazvoní umíráčkem politické skupině zlodějů kuřat…

Původním cílem Ruska bylo vždy neutralizovat Ukrajinu a dobře zacházet s etnickými Rusy na východní Ukrajině. Takže omezené války (zvláštní vojenské operace) byly vždy vedeny, nikoliv totální války (okupace území jiných zemí). Právě proto, že se ukrajinská vláda slepě přiklání k NATO, vedla k rozšíření fronty a pokračování války. V současné době se zdá, že Ukrajina nemůže zaručit, že bude zacházet s lidmi Wudong (poznámka: z jihu Ukrajiny) dobře, a existuje vysoká pravděpodobnost, že Rusko převezme 4 státy Wudongu.

Zaprvé, Rusko od starověku věnovalo pozornost centralizované moci a imperiální autoritě a obhajovalo je a jakékoli síly, které se staví proti centralizované moci a demontují ji, neskončí dobře; Za druhé, tváří v tvář agresivním vojenským výzvám Spojených států a NATO, Rusko zformulovalo okupaci Wudongu a maximalizaci spotřeby válečné síly Ukrajiny a NATO, a pak dialog se Spojenými státy z pozice síly…“

  •  „Když se veškeré veřejné mínění stále soustředí na ruskou politickou situaci, kdy je třeba dlouze analyzovat "postputinovskou éru", Putin již v budoucnu stanovil trend formování severojižního útoku na Ukrajinu a sousední země Běloruska upadly do stavu úzkosti, zejména pobaltské "tři hloupé země" bojí, že jednoduše budoucí "zničení země" je prováděno žoldáky, kteří zrušili "ruskou národnost"!

Vnímaví západní vojenští experti si uvědomili, že Putinovo strategické uspořádání je extrémně nepříznivé pro NATO a Ukrajinu, a promluvili, aby poukázali na potenciální obrovská rizika. Ale parta specialistů "Goebbels" se stále těší na "kolaps" Ruska, jaká banda prasečích spoluhráčů!...“

  •  „Z vyššího úhlu pohledu válka vždy potřebuje "ultra" nacionalisty (jako jsou ukrajinští neonacisté, jako jsou Prigožinovi carští Rusové), protože jsou používáni a skutečně fungují, ale spolu s tím musí existovat problém s uspořádáním nároků na politickou moc.

Konkrétní forma je vlastně náhodná. Je jedno, zda se jedná o Wagnerův incident, nebo místní nepokoje v armádě, nebo vzpouru v ulicích Moskvy. Snaha využít jejích schopností bez ohledu na její požadavky na politickou moc je kořenem rozporu…“




Když opadl prach z tankových pásů

Prigožinovské legrácka skončila, tanky u Moskvy a u Rostova odpočívají po půldenní projížďce, ale články a jejích komentování pokračovalo. Proto ještě jedno malé komentářové podumání:

„…Stále myslíte podle východních principů, ale svět je velmi velký. Nejen kulturní kruh Han, ale také způsob, jakým lidé v jiných kulturních kruzích vidí a přemýšlejí o problémech, je velmi odlišný.

Neříkám, že se musíme učit od ostatních, ale že musíme být schopni porozumět slovům a skutkům lidí…

… Většina Rusů, kteří obdivují Evropu, se identifikují jako bílí, dívají se na nás barevné lidi spatra, instinktivně nenávidí současné vysoce centralizované řízení Ruska, a zároveň mají hluboce zakořeněný pocit národní nadřazenosti a chtějí, aby Rusko bylo silné, i když ve skutečnosti nechápou jádro západního modelu.

Rusko není východoasijský národ a přirozeně není členem našeho civilizovaného kruhu; Zároveň s nimi Evropané nesouhlasí intuitivně, myslím, že je to velmi rozumné, protože i když obdivují západní civilizaci a vzhledově se příliš neliší od lidí ze Západu, nejsou (poznámka: Rusové) v žádném případě členy západní civilizace, protože kulturní jádro je jiné.“


Také jsem zahlédl jednu rozkošnou hlášku na adresu mudrlantů: „Dejte si meloun, nespěchejte s prohlášením…“

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?