Roček: Souvislosti v Afghánistánu a Pákistánu jsou varováním pro Ukrajinu

zprávy

V pákistánských novinách si 30. září povzdechli, že zahraniční invaze do Afghánistánu (mysleli útok USA v roce 2001) vedla v jižní Asii k rozkvětu terorismu. Největší obětí se nakonec stal Pákistán.Americká stopa

Roček: Souvislosti v Afghánistánu a Pákistánu jsou varováním pro Ukrajinu
František Roček, publicista
4. října 2023 - 08:20

Pákistánci proklínají chaotické stahování amerických sil z Afghánistánu. Američané za sebou zanechali značné množství moderních zbraní, včetně zařízení pro noční vidění, které padlo do rukou různých militantních skupin. Kmenová příslušnost mezi ozbrojenci a dlouhodobá přítomnost pákistánských bašt Tehreek-e-Taliban navíc přispěly k nestabilitě regionu, píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz, publicista František Roček.

V pákistánských novinách vyjádřili názor, že zhoršující se bezpečnostní situace v Pákistánu má v současnosti dva hlavní důvody. Za prvé, Pákistán a Afghánistán mají dlouhou společnou hranici. Ačkoli afghánský Taliban znovu získal moc, má velmi chabé kontrolní schopnosti. Proto se teroristické organizace skrývají uvnitř Afghánistánu a často překračují hranice, aby prováděly teroristické útoky v Pákistánu.

Za druhé, teroristické organizace mají vnější podporu. S blížícími se všeobecnými volbami v Pákistánu regionální síly nevyhnutelně zvýší svou podporu teroristickým organizacím, aby narušily pákistánský politický proces a sociální stabilitu.

Dříve se pákistánské bezpečnostní síly soustředily především na Tehreek-e-Taliban Pakistan, místní pobočku afghánského militantního hnutí. K tomu balúčští povstalci. Tato hrozba neustále roste, zejména v drsných a často hornatých oblastech severního a východního Pákistánu. V tomto kontextu našla místní mutace Islámského státu ISIS příležitosti jak využít stávající chaos.


Pervitin jede

Dalším problémem je obchod s metamfetaminem z Afghánistánu, který dělá starosti Indii. V obchodu s drogami překonává metamfetamin – pervitin slavný heroin. Jižní Asie, zejména Afghánistán, se stala epicentrem tohoto znepokojivého trendu. Úřad OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) v září 2023 upozornil na alarmující nárůst obchodu s pervitinem v Afghánistánu, který byl kdysi primárním zdrojem heroinu. Metamfetamin/pervitin propagovaný jako cenově dostupnější alternativa kokainu, nezná hranic. (www.afghanistantimes.af/methamphetamine-trade-from-afghanistan-haunts-india/)

Je to mírně legrační, ale kruté: Když USA zahájily svatou válku proti islamistickým magorům z Talibanu v Afghánistánu, od té chvíle vzrostla produkce heroinu v Afghánistánu. Když američtí vojáci a žoldáci zmizeli z Afghánistánu, narkopříběh pokračoval. A signalizoval, že Taliban není schopen si poradit s teroristy z jiných „politických“ skupin, natož narkomafii.

V článku je uvedeno:  „… Kořen problému spočívá v transformaci Afghánistánu na narkostát, kde se nelegální drogy staly největším ekonomickým odvětvím… Přítomnost Talibanu poskytuje strukturální rámec pro tento nezákonný průmysl. V národě, který se potýká s hlubokou chudobou, slouží divoký růst rostlin efedrů jako přírodní zdroj pro výrobu pervitinu. UNODC odhaduje finanční návratnost 1 kg pervitinu (50% čistota) pocházejícího z efedry na 405 dolarů…“

Efedra je rostlina původem z Číny, obsahující alkaloidy zpracovatelné na metamfetamin-pervitin. Do Indie se dostává pervitin lodní cestou a je problémem proto, že významná část mladých lidí je nezaměstnaná, a trochu fetu je povzbudí.

Výroba a distribuce fetu je pro Afghánce rozumnou alternativou jak přijít na trochu peněz. Ať si tzv. demokratičtí chytrolíni užijí. Je to nechtěná odpověď na to, že největší překážkou pro život Afghánců jsou ekonomické sankce uvalené Západem. Sankce vedly k nárůstu nezákonných aktivit.

Kdo těží, ten se má

Přímé zahraniční investice do těžebního průmyslu a dalších odvětví by mohly vyvážit negativní dopad sankcí. Koncem srpna podepsala prozatímní vláda Tálibánu několik smluv v hodnotě 6,5 miliardy dolarů se zahraničními a domácími investory na rozvoj těžby afghánského nerostného bohatství. Zapojení vysoce postavených představitelů Tálibánu do afghánského těžebního sektoru však vyvolává obavy. Budou příjmy z těžby přínosem pro místní obyvatele nebo budou soustředěny v rukou několika málo lidí?

Mohlo by dojít k vykořisťování pracovní síly, protože těžební sektor může být ovládnut vysoce postavenými úředníky, kterým by nevadilo, kdyby těžba probíhala bez řádných předpisů a dohledu nad spravedlivými mzdami a bezpečnými pracovními podmínkami. Vzhledem k tomu, že přesné podmínky dohod o těžbě nebyly zveřejněny, cokoliv je možné.



Nový Afghánistán v Evropě

V souvislosti s tím se objevuje nový motiv Afghánistánu. Stephen Bryen, vědecký pracovník Centra pro bezpečnostní politiku a Yorktown Institute, neutrální pozorovatel lidských zvířat, před pár dny napsal:

„Fakta jsou jasná. Ukrajina nemůže vyhrát válku proti Rusku. Chybí jí lidská a palebná síla, aby vytlačila Rusy z ukrajinského území. Nedávná čtyři měsíce trvající ukrajinská protiofenzíva nepřinesla téměř žádné pozitivní výsledky, kromě obětování obrovského množství válečného materiálu a téměř 20 000 zabitých a zraněných vojáků… Zatímco lze říci, že Zelenskyj je v pasti, ze které nemůže uniknout, Biden se uchází o znovuzvolení a chce se vyhnout obvinění z další katastrofy jako po Afghánistánu. Je těžké přesně předpovědět, jaké události přivedou Bidena k jednacímu stolu…“

Bryen měl zajímavý postřeh. Dopadne nakonec Ukrajina podobně jako Afghánistán? Tedy, že po skončení války dojde k ještě horší situaci, než v době konfliktu? Jako v Afghánistánu?

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif