Ruské jednotky pokračují v postupu na západ od Avdijivky

zprávy

Ukrajinské ozbrojené síly potvrdily, že se stáhly z vesnic Severnoje a Stepnoje. Oznámil to mluvčí skupiny Tavria Dmitrij Lichovy. A velitel Alexandr Tarnavskij řekl, že obranná linie byla „stabilizována“ v oblastech Tonenkoje, Orlovka a Berdyči.

Ruské jednotky pokračují v postupu na západ od Avdijivky
Ilustrační foto
28. února 2024 - 04:20

Nejdříve byly informace o ztrátě dalších dvou vesnic zveřejněny ruskými telegramovými kanály, následovaly ukrajinské.

Přitom podle veřejnosti Deep State je Tonenkoje (kde je situace podle Tarnavského stabilizovaná) zcela v šedé zóně. Což vytváří přímou hrozbu pro Orlovku z jihu - připomeňme, že podobným způsobem bylo ztraceno Lastočkino, které bylo „odříznuto“ z boků.

Ukrajinští vojenští důstojníci vysvětlují rychlý postup Ruské federace směrem na Avdijivskij nedostatkem obranných linií ukrajinských ozbrojených sil.



„Nemůžu ani mluvit…V Kyjevě říká vrchní velitel jednu věc, ale na frontě se děje něco úplně jiného. Chci říct: za Avdijivkou nebyly vybudovány žádné polní linie opevnění, viděl jsem, jak naše vojáky v norách uprostřed pole napadají ruské bezpilotní letouny.“ řekl šéfredaktor Cenzoru Jurij Butusov.

Z předchozích neúspěchů podle něj nelze dělat závěry.

„Pokud úřady nenajdou stavitele, kteří by postavili alespoň základní zadní obranné linie, pokud nenajdou inženýry pro údržbu moderního vybavení, dronů, senzorů, komunikace, pokud nenajdou dělníky a technologie na výrobu munice a dostatek letadel,“ dodal novinář.


Ukrajinské vojenské veřejné stránky také píší, že neexistuje téměř žádná ochrana před KAB - naváděnými bombami Ruské federace. I když dnes velení letectva oznámilo sestřelení dvou ruských bombardérů.

Soudě podle intenzity bojů je nyní směr Avdijivského hlavním směrem pro ruské jednotky.

Veřejnost Deep State je přesvědčena, že Rusové, postupující z Avdijivky, se snaží vstoupit do operačního prostoru, když se mohou rozhodnout, kam dál postupovat - přímo k hranicím Doněcké oblasti (tedy k Selidovu nebo Pokrovsku) nebo vytvořit hrozbu do pozic ukrajinských ozbrojených sil, například na jihu Donbasu v oblasti Kuračovo a Krasnogorovka.

Existuje jeden směr ofenzivy armády, který je pro ukrajinské ozbrojené síly potenciálně nebezpečný – směrem na Očeretino, severozápadně od Avdijivky. Toto město se nachází na dominantním kopci a jeho dobytí Rusy značně ztíží ukrajinským ozbrojeným silám udržení nových obranných linií na sever a západ od Avdijivky.

Pokud jde o jižní Doněcký směr, v Pobedě u Marinky, nedávno dobyté Rusy, jak píše vojenská veřejnost na obou stranách, ukrajinské ozbrojené síly v posledních dnech přecházejí do protiútoku. Na Novomichajlovce se také vedou tvrdé bitvy.

„Úkolem nepřítele v této oblasti je obsadit Novomichajlovku, Pobeda, snaží se postupovat po celé linii dálnice Uhledar-Vodyanoje-Konstantinovka a pokračovat v pohybu k administrativním hranicím Doněcké oblasti. Pokračují i pokusy o přesun směrem na Kuračovo, kde se nepřítel dostal do blízkosti Georgijevky a zahájil aktivnější ostřelování Maksimilianovky a pokusy o útok na Krasnohorivku, aby poskytl krytí bokům,“ analyzuje Deep State.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif