Ruské rakety prý zničily řídící středisko NATO v bunkru

zprávy

Ruská armáda zahájila raketový útok na ukrajinskou infrastrukturu širokou škálou raket a zničila tajné velitelství NATO na Ukrajině. Říká se, že bylo zabito mnoho důstojníků NATO, píše německý web Freiewelt.

Ruské rakety prý zničily řídící středisko NATO v bunkru
Ilustrační foto
15. března 2023 - 07:20

Zpráva o ruském raketovém útoku na velitelský bunkr nedaleko Lembergu/Lvova momentálně vyvolává podráždění. WarFiles původně ohlásily útok; tuto zprávu obdržel portál military.pravda. Zatímco samotný útok potvrdila ukrajinská strana, existují protichůdné zprávy a určité podráždění ohledně „úspěchu“ a zejména obětí.

Podle ruských zpráv se v komplexu bunkrů, který byl zcela zničen, nacházelo mnoho důstojníků NATO, včetně těch z USA. Důstojníci NATO, o nichž se ve zprávách hovoří jako o „stínovém generálním štábu“, si prý „vedli špatně“. Neexistuje však žádné potvrzení této zprávy z ukrajinské strany, ani potvrzení o zničení bunkru. Místo toho byly podle šéfa ukrajinského ministerstva energetiky při raketovém útoku zasaženy tři tepelné elektrárny v regionu.



Podle prohlášení ministerstva obrany v Kyjevě bylo při přiblížení k cíli sestřeleno 34 raket a osm dalších bylo od cíle odkloněno „v důsledku organizovaných protiopatření“. Na druhou stranu, pokud uvážíte, že ruská armáda hlásí, že v misi byly použity nejmodernější rakety Kinžal, tato skutečnost činí ukrajinské „zprávy o úspěchu“ přinejmenším nevěrohodné.


Ch-47M2 Kinžal je hypersonická balistická střela vzduch-země ruské výroby, která může dosáhnout výšky 18 až 20 km, rychlosti kolem 10 Mach (12 348 km/h) a dokáže sama provádět úhybné manévry. Pravděpodobnost, že ukrajinská obrana dokáže takovou střelu zachytit, je nulová. Nízká nosnost rakety (max. 500 kg) však hovoří proti „zvučnému úspěchu“ s těžkými bunkry.

Fakta jsou taková: došlo k ruskému raketovému útoku na oblast Lemberg/Lvov a některé věci byly pravděpodobně zničeny. Všechny ostatní zprávy se ale zatím nepotvrdily: ani údajně vypálené rakety, ani údajné zničení bunkru, včetně tam zabitých důstojníků NATO.

(rp,prvnizpravy.cz,freiewelt,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif