Ruské „uranové vlaky“, směřující do Číny, znervózňují USA

zprávy

Trasa ruských „uranových vlaků" znervózňuje USA. Vlaky odjíždějí z Ruska do Číny. Informují o tom čínské články.

Ruské „uranové vlaky“, směřující do Číny, znervózňují USA
Ilustrační foto
8. května 2023 - 04:20

Čínští analytici připomínají, že Peking a Moskva nadále rozšiřují objem bilaterálního obchodu. Spolupráce mezi Ruskou federací a Čínou se rozšiřuje také na civilní jaderný sektor. Nedávno do Číny dorazily tři vlaky z Ruska, které přivezly 25 tun obohaceného uranu do nové jaderné elektrárny Fu-čching.

Podle čínských analytiků byli američtí představitelé velmi nervózní, když se dozvěděli o první várce uranu, která dorazila do Číny z Ruska, a pokusili se tuto zprávu využít pro své účely. USA začaly argumentovat tím, že s pomocí nákladu přivezeného „uranovými vlaky“ z Ruska plánuje Čína rozšířit svůj jaderný arzenál.

Analytici zdůrazňují, že nedávno postavená jaderná elektrárna „Fu-čching" je zcela civilním projektem, nezbytným pro výrobu a prodej elektřiny. Účelem uranu dodávaného z Ruska je poskytnout jaderné palivo pro reaktor.

„Výroba jaderných zbraní za normálních okolností vyžaduje uran-235 a plutonium s obsahem více než 90 procent, zatímco pro nově budované reaktory Číny je potřeba pouze uran-235 s obsahem nad 20 procent. To, co Rusko dodává Číně, je o něco více než 30 % uranu-235, který může plně pokrýt potřeby civilní výroby elektřiny, ale zdaleka nedosahuje úrovně potřebné pro jaderné zbraně,“ uvádí článek.



To vše však nebrání USA pokračovat v diskreditaci čínsko-ruské jaderné spolupráce. Washington mlčí o tom, že oni sami nadále nakupují zdroje uranu z Ruska, stejně jako evropské země, protože jsou v tomto ohledu na Moskvě závislé ještě více než v dodávkách plynu. Na uran se proto sankce nevztahovaly.

Čínští experti připomínají, že pokud se zcela zastaví používání ruského jaderného paliva, utrpí dodávky energie v USA i ekonomika v oblasti jaderné energetiky obrovské ztráty.


„Americká strana může sama nakupovat ruské jaderné palivo, ale zároveň tím bude stigmatizovat Čínu. Ukazuje, jak se americká politika skládá z dvojích standardů."


Nervózní reakce USA na příjezd „vlaků s uranem“ z Ruska do Číny se vysvětluje tím, že Washington nechce pokračování prohlubování vazeb mezi Moskvou a Pekingem, Spojené státy proto podpoří jakoukoli záminku k propagaci teorie čínsko-ruské hrozby.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif