Rusko-Ukrajina: Joe Biden sází na vojenskou a jadernou eskalaci

zprávy

Spojené státy přitvrzují svůj přístup ke konfliktu na Ukrajině jako v pokerové hře odehrávající se v salónu v dobách Divokého západu, kde byli hráči vyzbrojeni pouze pistolemi na černý prach a ne raketami vybavenými jadernými hlavicemi.

Rusko-Ukrajina: Joe Biden sází na vojenskou a jadernou eskalaci
Joe Biden, americký prezident
5. dubna 2023 - 04:20

Čas plyne, horečka yankeeského ducha zůstává. Dříve měla Bidenova administrativa za cíl poskytnout Kyjevu co nejsilnější pozici, aby donutila Rusko vyjednávat. Nyní Bílý dům trvá na vítězství Kyjeva a návratu všech ukrajinských území. Spojené státy nyní vypisují karetní  sázky všechno nebo nic.
 
NATO hraje kartu vojenské eskalace. „Klíčové otázky nyní zní: změnila se koncová hra aliance a vojenské cíle se staly ambicióznějšími? ptá se list  The Times,  který našel odpověď ve slovech vysokého představitele americké prezidentské administrativy Joea Bidena, který naznačuje, že američtí lídři mění svůj přístup k situaci na Ukrajině. Nyní Washington doufá, že Kyjev vyhraje konflikt nad Ruskem a získá zpět všechna ztracená území.
 
Spojené státy se domnívají, že Rusko blafuje. Podle britského deníku byl bod zvratu pro Spojené státy k tomu, aby podstoupily riziko eskalace napětí, učiněn s „víkendovým prohlášením [ruského prezidenta Vladimira] Putina, že navrhuje rozmístit vzduchem odpalované taktické jaderné zbraně v Bělorusku“. „Navzdory alarmujícím jaderným hrozbám z Moskvy se NATO stalo odvážnějším. Hranice eskalace byla výrazně zvýšena, což naznačuje, že Washington je připraven reagovat na Putinův bluf,“ uvádí  The Times. Spojené státy zůstávají na úrovni pokerové hry, kde hráč blafuje. „Minsk nás ujišťuje, že toto rozhodnutí, které představuje jedno z nejsilnějších varování, které Moskva vydala Západu ohledně jaderné energie, není v rozporu s mezinárodními dohodami o nešíření jaderných zbraní,“ zdůrazňuje La  Tribune .  

Stejně jako francouzský obchodní deník  Continental Observer  informuje, že Vladimir Putin vysvětlil své rozhodnutí umístit taktické jaderné zbraně v Bělorusku tím, že Spojené státy už léta umisťují jaderné zbraně v jiných zemích. „Už jsme věděli, že Rusko postupuje k přijetí dohody typu NATO s Běloruskem (…). Není to nic nového,“ odůvodňuje  La Tribune. „[Vladimir] Putin má pravdu, že sdílení jaderných zbraní s Běloruskem má v kontextu NATO široký precedens,“ napsal na Twitteru  Dr  Jeffrey Lewis, americký expert na nešíření jaderných zbraní.
 
Rusko neblafuje. Německý deník  Frankfurter Allgemeine Zeitung, dodává, stejně jako  Continental Observer,  že „Rusko již upravilo deset bojových letounů běloruského letectva, aby takové zbraně mohly nést. Kromě toho Bělorusko obdrželo komplex raket Iskander, které mohou být i nosiči“ a „od 3. dubna bude Rusko cvičit běloruské posádky a do 1. července bude v Bělorusku zahájena výstavba speciálního skladovacího zařízení pro taktické jaderné zbraně. bude dokončena“.

Continental Observer  uvedl, že „Moskva má velký arzenál jaderných zbraní, rakety krátkého doletu Iskander-M“ a že „američtí vojáci rozmístění po celém světě se již necítí bezpečně“, píší analytici Centra.
 


54 zemí se Spojenými státy proti Rusku.  The Times  uvádí vojenskou pomoc USA Ukrajině: „Víc než 32 miliard dolarů ve zbraních poskytly jen Spojené státy od 24. února loňského roku. Nejvýkonnější byl High Mobility Artillery Rocket System (Himars), který zdvojnásobil dolet pro bombardování ruských cílů. Koalice 54 států ovládaná Spojenými státy dodala nebo přislíbila více než 100 tanků a jiných obrněných vozidel, 800 houfnic, 50 vyspělých raketometných systémů a dva miliony dělostřeleckých granátů."

ARD  začátkem tohoto týdne oznámila, že „ukrajinské ozbrojené síly obdržely 18 moderních hlavních bojových tanků Leopard2 z Německa, aby odrazily ruský útok na jejich zemi “. Tyto tanky Leopard2 byly poslány na Ukrajinu se svými ukrajinskými posádkami, jejichž výcvik  skončil  letos v březnu v Německu.
 
Spojené státy za odeslání F-16 na Ukrajinu. Podle  The Times cituji amerického experta: „Pokud by se Rusové stáhli, bylo by to vnímáno jako porážka a bylo by to vítané. Ve skutečnosti se to nestane [v blízké budoucnosti].“ Britský deník ujišťuje, že „do podzimu bude mít ukrajinská armáda americké tanky Abrams M1A1, které budou doprovázet její německé Leopard2 a její britské Challengery, a také plně funkční protiraketovou baterii Patriot schopnou sestřelit balistické střely a ruské křižníky."

The Times  v jemné hříčce říkají, že Ukrajina nebude mít americké F-16, ale americké F-16 patřící jiným zemím NATO, což vyžaduje souhlas Spojených států, což v překladu do francouzštiny znamená, že Spojené státy pošlou proxy svých F-16 na Ukrajinu, sází na nevyhnutelnou eskalaci konfliktu: „Ukrajinské letectvo nebude mít americké F-16, protože Washington se stále bojí překročit hranici eskalace. Ale bude více MiGů-29 zaslaných Polskem a Slovenskem a možná Spojené státy povolí dodávat F-16 dalším členům NATO. Ještě nebylo rozhodnuto."

Spojené státy se zkrátka nebojí linie eskalace a chovají se jako kovbojové v saloonu v dobách Divokého západu. Joe Biden, který už nemůže vylézt po schodech, je připraven stisknout ocas spouště. Nechá ho 54 zemí podporujících Spojené státy včetně Francie a poradců prezidenta Spojených států to udělat?

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif