Rusko-ukrajinský konflikt posiluje americký vojenský průmysl

zprávy

Výroba vícenásobných raketometů Himars (LRM) společnosti Lockheed Martin během rusko-ukrajinského konfliktu přitáhla pozornost k městu Camden v Arkansasu, kde jsou výrobní kapacity „obranných"  společnosti.

Rusko-ukrajinský konflikt posiluje americký vojenský průmysl
Himars
30. března 2023 - 06:20

Časopis Defense News poznamenává, že právě zde sídlí některé z největších „obranných" společností v zemi, včetně Lockheed Martin, Aerojet Rocketdyne a General Dynamics.

Tyto společnosti vyrábějí v průmyslovém parku Camden's Highland motory na tuhá paliva, rakety, odpalovací zařízení a další výzbroj, která se ukázala jako kriticky důležitá pro americké ozbrojené síly ve světle konfliktu na Ukrajině.


Camden byl dlouhou dobu závislý na obranném průmyslu. Lockheed Martin tam od roku 1980 vyráběl svůj vlastní pásový raketomet M270 MLRS, schopný nést tucet projektilů.

Výrobní linka Himars v Camdenu byla odstavena v roce 2014 poté, co skončily armádní objednávky. V roce 2015 však Spojené arabské emiráty schválily kontrakt v hodnotě 900 milionů dolarů na nákup 12 systémů a výroba Himars byla obnovena v roce 2017.


Americká armáda podepsala smlouvu se společností Lockheed na stavbu dalších odpalovacích zařízení na podporu vývoje raket dlouhého doletu a plánuje nákup celkem 545 systémů za zhruba 3 miliardy dolarů.

Lockheed získal téměř 500 milionů dolarů v nových smlouvách na vytvoření Himarů a řízených střel pro Ukrajinu, které by mohly podpořit růst v regionu a vytvořit až 1000 pracovních míst. To je značné číslo, vezmeme-li v úvahu, že celý stát Arkansas vyvezl v roce 2020 obranné a letecké produkty v hodnotě pouze 1 miliardy dolarů.

Lockheed Martin plánuje do třetího čtvrtletí roku 2025 vyrábět nejméně osm Himarů měsíčně.

Představitelé Camdenu doufají, že expanze Lockheed Martin a desítek dalších dodavatelů v oblasti obrany v důsledku poptávky po dodávkách zbraní na Ukrajinu podpoří rozvoj v regionu.


Lockheed Martin získal několik kontraktů s americkou armádou na výrobu dodávacích systémů Himars a naváděných zbraní pro doplnění zásob USA a spojenců, včetně Ukrajiny. Společnost plánuje přijmout přibližně 200 nových zaměstnanců pro zvýšení výroby bez nutnosti rozšiřování stávajících zařízení.

V roce 2022 Spojené státy přidělily Ukrajině 38 Himarů v rámci balíčku bezpečnostní pomoci ve výši 30 miliard dolarů – nejméně 20 z ohlášeného kola již dorazilo, píší Defense News. Ostatních 18 nosných raket bude dodáno do 30 měsíců.


Na Ukrajině „viděli jsme, že Himar změnil pravidla hry,“ řekl v lednu náčelník generálního štábu americké armády generál James McConville.

Ukrajina využívá Himary k oslabení útočných schopností Ruska. Mezi další zahraniční provozovatele tohoto systému patří Rumunsko, Jordánsko, Singapur a
td.



Lockheed a další dodavatelé obrany v Arkansasu plánují v příštích několika letech vytvořit až 1000 nových pracovních míst. Aerojet Rocketdyne a General Dynamics Ordnance and Tactical Systems v Camdenu již začaly rozšiřovat své operace a najímat další zaměstnance.

Během posledních pěti let mnoho dodavatelů obrany v Camdenu zvýšilo svou výrobní kapacitu a postavilo nové budovy pro své zaměstnance. Město v současné době jedná se staviteli o vybudování dalších bytových jednotek, aby vyhovělo očekávanému přílivu nových pracovníků a jejich rodin, uvádí Defense News.


Jak již dříve napsal Continental Observer, v roce 2022 se Ukrajina stala třetím největším dovozcem zbraní na světě po Kataru a Indii. To je z velké části způsobeno vojenskou pomocí ze strany Spojených států a evropských států po začátku konfliktu s Ruskem v únoru 2022. V letech 2018 až 2022 se Ukrajina podílela na celosvětovém dovozu zbraní 2,0 %.

Podle Stockholmského mezinárodního institutu pro výzkum míru (SIPRI) bylo mnoho zbraní dodaných na Ukrajinu v roce 2022 z druhé ruky, včetně 228 děl a přibližně 5 000 řízených dělostřeleckých střel ze Spojených států, 280 tanků z Polska a více než 7 000 protitankových střel. ze Spojeného království.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 81%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 9%
transparent.gif transparent.gif