Rusko vyrábí o 250 procent více dělostřelecké munice než celý Západ

zprávy

Evropský zpravodajský úředník potvrdil CNN, že Rusko dokáže vyrábět dělostřelecké granáty v množství o 250 procent větším oproti Spojeným státům a členům NATO v Evropě dohromady, s výstupem přibližně 3 miliony kusů ročně ve srovnání s 1,2 milionem pro USA a Evropu.

Rusko vyrábí o 250 procent více dělostřelecké munice než celý Západ
Ilustrační foto
16. března 2024 - 06:30

„Výsledek konfliktu v Ukrajině závisí na tom, jak je každá strana vybavena pro vedení této války," informoval americký výstup dále vysoký představitel NATO. Zprávy přicházejí v době, kdy ukrajinské síly čelí rostoucím ztrátám na frontě, a západní zdroje hovořící s ukrajinským personálem hlásí rostoucí vážnost nedostatku munice na bojeschopnost země, včetně v elitnějších jednotkách. Evropské státy zvláště vážně vyčerpaly své zásoby munice, aby podpořily válečné úsilí, čímž kompenzovaly svou neschopnost přiblížit se udržení míry výdajů na dělostřelectvo vlastní produkcí. To vyvrcholilo v únoru slibem dánské vlády zcela vyprázdnit její zásoby dělostřeleckých granátů, aby udržely schopnost Ukrajiny bojovat, přičemž se očekává, že ostatní evropské státy učiní totéž. Dělostřelectvo hrálo zvláště hlavní roli v konfliktu od jeho počátku na začátku roku 2022, přičemž jeho účinné využití bylo hlavním příspěvkem k obrovským ztrátám, které utrpěly ukrajinské pozemní jednotky.


V prosinci 2023 ukrajinský personál sloužící u dělostřeleckých brigád sdělil Washington Post, že byli nuceni snížit použití munice o 80-90 % na pouhých 10-20 granátů denně. Člen Ukrajinské armády z 148. dělostřelecké brigády, která operuje s děly 155mm dodanými ze Západu, byl citován Postem s komentářem ohledně nedostatků: „Co můžete udělat s 10 granáty denně? To je sotva dost na odpověď k jejich postupu – ani nemluvíme o útoku na jejich pozice." Ukrajinští vojáci konzistentně uváděli, že neviděli, že by ruské síly trpěly podobnými nedostatky. Rusko rozšířilo své výhody v palebné síle zavedením nových přesně řízených kluzných bomb v obrovském množství, což umožnilo jeho letadlům poskytovat podporu na obrovské škále, kterou ukrajinský personál popsal jako otevření "bran pekla" na jejich pozicích. Ukrajinské vzdušné síly nepřispěly s ničím srovnatelným. Arzenál ruských taktických balistických raket také významně zvýšil svou schopnost útočit na nepřátelské pozice díky úspěšnému nárůstu produkce raket pro systémy vypouštěné ze vzduchu i ze země během války.

Neschopnost západního světa dorovnat produkční kapacity ruského obranného sektoru, i při spojení jejich kolektivních průmyslových kapacit, má potenciálně velmi škodlivé důsledky pro jeho schopnost prosazovat vojenskou dominanci, nejen ve východní Evropě, ale i v mnoha dalších oblastech. To se stalo navzdory velmi významnému poklesu ruského obranného sektoru a jeho produkčních kapacit na pouhý zlomek úrovní éry Sovětského svazu. 

Západní státy se snažily kompenzovat tyto produkční nedostatky prohledáváním globálních trhů s municí, stejně jako uplatňováním politického tlaku na státy jako Maroko a Pákistán, aby poskytovaly dodávky na Ukrajinu. Situace pro ukrajinské dělostřelecké jednotky se však výrazně zhoršila po vypuknutí nepřátelství mezi Izraelem a palestinskými milicemi v pásmu Gazy na začátku října 2023, což vedlo k přesměrování amerických dělostřeleckých granátů, původně určených pro Ukrajinu, k vyzbrojení izraelské armády. Naproti tomu Rusko údajně své zásoby dělostřeleckých granátů doplnilo dodávkami ze Severní Koreje, která před eskalací války na Ukrajině v roce 2022 měla největší dělostřeleckou sílu na světě. Země nadále udržuje jedny z největších zásob a produkčních kapacit pro dělostřelecké granáty. Rusko dále navýšilo své kapacity pro výrobu taktických balistických raket a od ledna bylo také hlášeno, že Severní Korea dodala Rusku své vlastní pokročilé taktické rakety pro použití na Ukrajině.

To vše má zásadní vliv na další vývoj konfliktu na Ukrajině a i vlastní schopnosti států NATO.

(rp,prvnizpravy.cz,miliotarywazch,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif