Rusové druhým dnem po sobě postupují ve východní části Časov Jaru

zprávy

Již druhým dnem po sobě postupují Ruské jednotky ve východní části města – přes mikrodistrikt Canal, jak dokazuje ukrajinská vojenská veřejnost Deep State. 

Rusové druhým dnem po sobě postupují ve východní části Časov Jaru
Ilustrační foto
10. června 2024 - 03:20

Ruské telegramové kanály tvrdí, že jejich jednotky dobyly většinu mikrodistriktu a dosáhly hranic kanálu Severskij Doněc - Donbass, který je hlavní linií obrany ukrajinských ozbrojených sil.

Nyní, soudě podle mapy Deep State, šedá zóna na některých místech téměř dosáhla vodního kanálu. I když celý mikrookres podle stejné mapy není zdaleka zachycen.



A takto vypadá situace v Časov Jaru podle ruské veřejnosti. Na této mapě je již většina území pod ruskou kontrolou.



Situace v Charkovském směru vypadá rozporuplně.

Zelenskij ve svém večerním projevu řekl, že „ruská armáda nedokázala provést svou charkovskou operaci“. „Nyní je zadržujeme, jak je to jen možné, a ničíme ruské jednotky, které vstoupí na naši zemi," řekl.

Od pátku přitom z řady veřejných stránek přicházejí informace, že ukrajinské ozbrojené síly v tomto směru nejen brání, ale i útočí. Zejména psali, že ukrajinské jednotky postupující z Lipcy vstoupily do vesnice Glubokoje, kterou ovládali hlavně Rusové.  

Generální štáb však tento protiútok nepotvrdil.  

Podle Deep State také nedošlo k žádným změnám na frontové linii v Glubokoje, protože část vesnice je v šedé zóně. Americký institut pro studium války navrhl, že ukrajinské ozbrojené síly nezaútočily na Glubokoje, ale na sousední vesnici Dača.

„Geolokované záběry zveřejněné 7. června ukazují, že ruské jednotky postupovaly na jih od Glubokoje a pravděpodobně dobyly vesnici. Ruský vojenský blogger 8. června řekl, že ukrajinské síly provedly úspěšný protiútok a postoupily na předměstí Glubokoje, ale další ruský vojenský blogger toto tvrzení popřel, ruský zdroj uvedl, že ukrajinské síly pravděpodobně vytlačily ruské jednotky z oblasti Dača severně od Lipcy a jihozápadně od Glubokoje,“ píše institut.


Ruská veřejnost tvrdí, že došlo k protiútoku ukrajinských ozbrojených sil na Glubokoje, ale ten byl odražen.

Německý list Bild, když mluvil o směru Volčansk, uvedl, že ukrajinské ozbrojené síly vyhnaly Rusy z centra Volčanska a „znovu dobyly několik bloků“.

„Ukrajinské jednotky znovu zabírají nové pozice na severu Volčanska, ruské jednotky pokračují v ústupu a útočí na ztracené oblasti letadly, raketami a dělostřelectvem,“ řekl vojenský pozorovatel Julian Röpcke.

Píše, že ukrajinským jednotkám se podařilo překročit řeku Volču, která odděluje severní a jižní část města, kontrolovanou Ruskou federací a Ukrajinou. Ukrajina to oficiálně nepotvrdila. Generální štáb uvedl, že ukrajinské ozbrojené síly odrazily ruské útoky ve Volčansku.

Podle Deep State nedošlo na frontě v oblasti Volčanska k žádným změnám. Mapa zdrojů ukazuje, že ruské jednotky útočí na město.

Ruské veřejné stránky také píší o ruských útocích ve Volčansku a uvádějí, že Rusové tam zaútočili na agregační závod, hlavní obranný bod ukrajinských ozbrojených sil.



Ukrajinské zdroje zároveň píší o hromadění zásob Ruska na jeho severních hranicích.

Centrum národního odporu, součást ukrajinských sil pro speciální operace, uvedlo, že Rusové přesouvají část svých sil z Chersonského směru na sever Charkovské oblasti.

Ukrajinské zdroje píší o pravděpodobnosti zvýšených ruských útoků na severu.

Rusové v komentáři k ukrajinským snahám o protiútok v Charkovské oblasti píší, že jejich taktika natahování sil ukrajinských ozbrojených sil nese v Časov Jaru své ovoce.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?