Rusové postupně uzavírají na frontě další „kapsu"

zprávy

Za posledních 24 hodin ruské síly postupovaly severovýchodně od Očeretina, píše vojenský blog Deep State. Institut pro studium války (USA) píše o postupu Rusů na západ od Berdyči ve stejném sektoru Avdijivském, píše se n ukrajinském webu Strana.

Rusové postupně uzavírají na frontě další „kapsu"
Ilustrační foto
25. května 2024 - 04:20



Na jihu, uvádí institut, Ruská federace postupuje na dvou místech poblíž Krasnohorivky. A blíže k Záporožské oblasti Rusové vstoupili do centra Staromajorska, který ukrajinské ozbrojené síly obsadily loni v létě během protiofenzívy.

V Charkovské oblasti ukrajinské ozbrojené síly „nepatrně postoupily“ na jihovýchod od Lukjanci a dobyly zpět některé dobyté pozice, píše institut.


Skutečnost, že na severu Charkovské oblasti probíhají protiofenzivní akce, uvedl zástupce generálního štábu Igor Prochorenko.

„Nepřítel provádí útočné operace, aby vytvořil nárazníkovou zónu, zatímco je nepřítel zastaven, situace je kontrolována, probíhají protiofenzivní akce," řekl Prochorenko  na briefingu.

Říká, že poblíž hranic v Sumy a Černigovské oblasti „je situace pod kontrolou“, ale Ruská federace na svém území shromažďuje vojáky a každý den provádí ostřelování.

Americká ABC News s odvoláním na velitele 57. motostřelecké brigády Alexandra Bakulina zároveň píše, že ruské jednotky „postupují“ v Charkovské oblasti, i když se jejich postup zpomalil.

„Boje pokračují. Podařilo se nám nepřítele zpomalit," řekl Bakulin. Podle jeho názoru má Ruská federace „stále rezervy a ty přivede do bitvy“.

Dnes večer – stejně jako včera odpoledne – došlo k dalšímu útoku na železnici v Charkovské oblasti.

„V důsledku ostřelování byly poškozeny tratě, budovy, nefunkční nákladní vozy a elektrický vlak, naštěstí nedošlo k žádným obětem na životech ani ke zraněním, dálkové a příměstské vlaky jezdí podle jízdního řádu".

Útoky na železnici v Charkovské oblasti, které jsou znatelně častější, mají pravděpodobně zpomalit přesun posil na bojiště u severní hranice.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Jste spokojeni s výsledky voleb do Evropského parlamentu?

Ano 27%
transparent.gif transparent.gif
Ne 63%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif