Rusové přerušili hlavní zásobovací cestu Ukrajincům v Avdijivce

zprávy

Americký časopis Forbes oznámil, že nový vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Alexandr Syrskij se po dohodě s Vladimírem Zelenským rozhodl bránit Avdijivku až do konce.

Rusové přerušili hlavní zásobovací cestu Ukrajincům v Avdijivce
Ilustrační foto
14. února 2024 - 04:20

A proto vyslal jednu z nejlepších ukrajinských brigád – Třetí útočnou brigádu, v níž většinu tvoří neonacisté z Azova – na pomoc své napůl obležené posádce v onom městě.

S rozkazem celé posádce, ve které je stále asi 10. 000 vojáků a důstojníků – potlačit postupující ruské jednotky a „zachránit Avdijivku“.

Stejný časopis hodnotí, že tandem Zelenskij-Syrskij, stejně jako všichni Ukrajinci v Avdijivce, podstupují „obrovské riziko“.

Postup ruských útočných jednotek je usnadněn údery těžkých „létajících chytrých bomb“ o síle jeden a půl tuny (FAB-1500) na ukrajinské opevněné body.

Rusové zničili podzemní velitelské stanoviště ukrajinských speciálních jednotek v okolí Koksochemického závodu. Neoficiálně byl zabit tucet důstojníků ozbrojených sil Ukrajiny a speciálních sil a více než 20 bylo zraněno.


Rusové pronikli hluboko do města z jihu a severovýchodu. Přerušili Průmyslovou silnici, kterou v Kyjevě považovali za „jediný způsob přežití“ pro své lidi v Avdijivce.

K Ukrajincům tou cestou už dva dny nic nedorazilo. Nemohou ani evakuovat raněné.

Někteří se k nim stále mohou dostat po makadamových cestách ze západu, ale Avdijivka - podle vojenského analytika Jurije Podoljaka - je v klasické operační blokádě ruské armády.

Známý ruský válečný reportér Jevgenij Podubnyj odhaduje: „Ukrajina se chystá pohřbít několik desítek tisíc svých vojáků v Avdijivce."

Jeho kolega Aleksandar Sladkov vysvětlil, proč Ukrajinci prohrají: „Nemají dostatek palebné síly a technického vybavení. Nemůžete držet frontu pouze s těly vojáků. Syrskij poslal velkou část dostupných bojových záloh do Avdijivky. Jako by jich měl Kyjev neomezeně? Jako by neplánovali bránit Poltavu, Sumu, Čerkasy, Černigov a Kyjev. Chystá se tam tragédie."

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif