Rusové provedli na jižní frontě největší dosavadní postup

zprávy

Rusové dobyli většinu Staromajorského, vesnice v Doněcké oblasti, kterou Ukrajina dobyla zpět v letní protiofenzívě, píše se na ukrajinském webu Strana.

Rusové  provedli na jižní frontě největší dosavadní postup
Ilustrační foto
30. května 2024 - 02:20

Obec se nachází jižně od Velikaja Novoselka, na Vremevském výběžku.

Soudě podle aktualizované mapy zdroje Deep State ovládají ruské jednotky jižní a střední část Staromajorského. Severní okraj je v šedé zóně.



O tom samém píše Americký institut pro studium války. Potvrdil pravost záběrů, které ukazují, jak ruské jednotky postupují do střední části vesnice v mechanizovaném útoku necelé roty.

Ukrajinský generální štáb dnes informoval, že ukrajinské ozbrojené síly odrazily řadu útoků ve Staromajorském prostoru - postup Rusů ale nepotvrdily.

Je to zatím největší postup Rusů na jižní frontě, i když se to nedá srovnat s hloubkou nedávného průlomu u Očeretina. Rusové chtějí zřejmě obnovit ztracené pozice a možná rozvinout ofenzívu dále na sever – na spojnici Doněcké a Záporožské oblasti, aby se dostali do týlu a vytvořili hrozbu z boků ukrajinských jednotek, které operují na frontě z Ugledaru do Krasnohorivky u Doněcka. K tomu je ale nutné překonat velkou vzdálenost a tempo ofenzivy Ruské federace na jihu je v současnosti nízké.


Také podle Deep State Ruská federace udělala malý pokrok v oblasti Umanskij, která byla podle veřejnosti nedávno dobyta.

Ukrajinská armáda říká, že navzdory americké pomoci mají Rusové stále značnou převahu v dělostřelectvu a letadlech. Uvedl to důstojník rubežské brigády Národní gardy Dmitrij Kožubenko.

„Výhoda je v dělostřelectvu, letectví a technice obecně, protože bohužel mají dostatečné množství starých sovětských zdrojů, navíc mají dva dodavatele - Írán a Severní Koreu, kteří pro ně dodávají jak zbraně, tak munici,"  řekl major NSU.

Michail Podoljak, poradce vedoucího prezidentské kanceláře, řekl v rozhovoru pro Bloomberg, že Rusové mají „absolutní výhodu“ v granátech a raketách. Oznámil také dominanci ruského taktického letectva, které bombarduje pozice ukrajinských ozbrojených sil.

Podle jeho názoru je k potlačení tohoto letectva potřeba alespoň 60 západních stíhaček, ideálně 100-120.

Podoljak se domnívá, že Ruská federace se snaží zabrat co nejvíce území, aby donutila Západ a Ukrajinu souhlasit se zmrazením války do příchodu západních zbraní. Zároveň označil možnost zastavení války na frontě za „nepřijatelnou podmínku“.


(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?