Rusové soustřeďují na severu tři skupiny k útoku na Charkov a Sumy

zprávy

Ruské jednotky dobyly Netajlovo v Pokrovském směru, informuje ukrajinská vojenská veřejná stránka Deep State. Včera o tom psaly ruské vojenské telegramy. A dnes totéž oznámilo ruské ministerstvo obrany.

Rusové soustřeďují na severu tři skupiny k útoku na Charkov a Sumy
Ilustrační foto
28. května 2024 - 02:20

Mapa Deep State také ukazuje postup na jih a sever od Očeretina na stejném úseku fronty.

Jak včera informoval ukrajinský generální štáb, nejtěžší je situace v Pokrovském směru a Rusové tam zaznamenali řadu „taktických úspěchů“. Které přesně nebyly specifikovány.



Vojenský analytik Bildu Julian Röpcke oznámil, že ruská armáda dobyla 60 % Krasnohorivky, západně od Doněcka.  

„Situace v Krasnohorivce je pro ukrajinskou armádu extrémně obtížná," píše analytik.

Na severu Rusové podle Deep State postoupili východně od Časov Jaru. A ve Svatovském směru byla obsazena část Berestovoje .

Ruské ministerstvo obrany mezitím oznamuje dobytí Ivanovky směrem na Kupjansk. Ukrajina to nepotvrdila. Deep State hlásil den předem o postupu Rusů ve vesnici.

Ukrajinský voják: Naše opevněné pozice Rusové jednoduše srovnali se zemí

Ještě severněji, na hranici s Ruskem v Charkovské oblasti, pokračují boje. I když se zdá, že ruský postup zde byl z velké části zastaven. Ale přesto dochází k intenzivním úderům klouzavých bomb KAB na pozice ukrajinských ozbrojených sil.

Podle veřejných zpráv nyní Ruská federace používá následující taktiku: průzkum pomocí dronů, poté údery pomocí KAB za účelem zničení opevnění ukrajinských ozbrojených sil, poté pokus o útok pěchotou podporovanou útočnými drony.


Ruská federace zároveň soustřeďuje vojáky ve třech severních oblastech poblíž hranic s Ukrajinou, informuje Americký institut pro studium války.

Koncentrace je pozorována v oblasti Belgorod, v oblasti Grayvoron-Borisovka-Proletarsky. Odtud by se ofenzíva mohla rozvinout směrem na Zoločev a Bogoduchov, severozápadně od Charkova, nebo na západ k obydleným oblastem podél dálnice P-45 spojující Bogoduchov a Sumy. Nebo v obou směrech.

A také „omezené síly“ jsou soustředěny v Kurské a Brjanské oblasti poblíž hranic s oblastí Sumy.



ISW předpokládá, že tímto způsobem Ruská federace pokračuje v natahování ukrajinských sil a útočné operace ve směru Sumy-Charkov budou omezeny minimálně do té doby, než severní skupina ruských jednotek dosáhne plánované velikosti (včera Ústav psal o 50-70 tis. ).

Ani v tomto případě však síly nebudou stačit na obklíčení nebo dobytí Charkova nebo Sumy, domnívá se Ústav. Přitom jsme již dříve psali, že cílem Ruské federace by mohlo být jak natažení obrany ozbrojených sil Ukrajiny, tak aby došlo k narušení zásobování téže kupjanské skupiny, která prochází Charkovem.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:strana)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?