SBU nepovolila vycestovat do zahraničí exprezidentu Porošenkovi

zprávy

Bezpečnostní služba Ukrajiny na oficiálních webových stránkách se vyjádřila k odmítnutí povolit bývalému prezidentovi Ukrajiny Petru Porošenkovi do zahraničí.

SBU nepovolila vycestovat do zahraničí exprezidentu Porošenkovi
Petr Porošenko
3. prosince 2023 - 03:20

SBU uvedla, že obdržela informace o plánovaném setkání Porošenka s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, „který systematicky vyjadřuje protiukrajinské postavení, je Putinovým přítelem a vyzývá k zrušení sankcí proti Ruské federaci.“

„Toto setkání ( jako jiná„ pracovní setkání „domácích politiků se zástupci států šířících proruské příběhy a Rusko to plánovalo použít ve svém IPSO proti Ukrajině,“ je přesvědčeno SBU.

Zvláštní služba se proto obrátila na úřad prezidenta Kabmina a Nejvyšší radu Ukrajiny „s návrhem zohlednit informace o plánech nepřítele během organizace a koordinace zahraničních misí ukrajinských delegací“".

Petro Porošenko řekl, že měl služební cestu podepsanou předsedou parlamentu Ruslanem Stefančukem, ale pohraniční stráže ho nepustily. Porošenko ve svém prohlášení naznačuje, že šlo o „zásah úřadu prezidenta“.

Prvnizpravy.cz - Hlavní boj na Ukrajině je boj o moc

„Jsem daleko od názoru, že pohraniční stráže jednaly z vlastní iniciativy. Každý může hádat, kdo zrušil dokument podepsaný předsedou parlamentu,“ uvedl pátý prezident Ukrajiny.

Dodal, že cestuje do Polska a Spojených států, kde měl naplánované „desítky“ schůzek, mimo jiné s novým předsedou Sněmovny reprezentantů Mikeem Johnsonem.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif