Šéf FSB: USA, Velká Británie a Ukrajina podporovaly útoky v Moskvě

zprávy

Šéf ruské zpravodajské služby FSB Alexandr Bortnikov tvrdí, že USA, Velká Británie a Ukrajina podporovaly útočníky na „Crocus City Hall“.

Šéf FSB: USA, Velká Británie a Ukrajina podporovaly útoky v Moskvě
Alexandr Bortnikov, šéf FSB
28. března 2024 - 04:20

Pachateli brutálního útoku na „Crocus City Hall“ u Moskvy, při kterém zemřelo nejméně 139 lidí a více než 150 bylo zraněno, byli islamisté z Tádžikistánu, kteří byli pravděpodobně spojeni s „Islámským státem“ (IS) a jeho podskupina "Khorasan" (IS-K).

Ale byli tu ještě spojenci? Kdo je podporuje? Logistické zásobování? Podněcován? Existovala nějaká spolupráce s tajnými službami?

Rusko má podezření, že se na tom podílela Ukrajina, britská tajná služba MI6 a americká CIA.


Ukrajinská vláda a západní tajné služby tato podezření odmítají. Odnož IS-K podle nich jednala samostatně.

Vzrušující otázkou  je, kdo by mohl mít o takový útok zájem.

Faktem je, že během afghánské války v 80. letech USA a Velká Británie podporovaly islamistické teroristické skupiny, jako je Al-Káida, aby posílily mudžahedíny proti Sovětům, přičemž arabští islamisté bojovali po boku afghánských válečníků ve svaté válce (džihád bojovali nevěřící ruští komunisté).


Islamisté byli takto podporováni i v bosenské válce proti Srbům. Pokaždé šlo o to, aby ztráty ruského vlivu byly co největší.

Jak ve válce v Afghánistánu, tak v jugoslávské válce byl americký poradce Zbigniew Brzeziński jedním z hlavních strůjců posilování islamistických džihádistů. Jeho cílem bylo vykrvácet Sovětský svaz a později Rusko .

Existuje tedy motivace zapojit Rusko do boje s islamisty s cílem destabilizovat zemi a donutit ji odklonit zdroje z války na Ukrajině a nasměrovat je k boji proti islamistickému džihádu? Je to jistě myslitelné. Více podrobností se ale zřejmě ukáže až později.

(rp,prvnizpravy.cz,freiewelt,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif