Šéfka Gagauzie žádá Moskvu o pomoc při sebeurčení

zprávy

Pokud se Moldavsko sjednotí s Rumunskem, gagauzská autonomie zahájí proceduru vyhlášení nezávislosti.

Šéfka Gagauzie žádá Moskvu o pomoc při sebeurčení
Jevgenija Guculová, šéfka Gagauzie
6. dubna 2024 - 04:20

Šéfka Gagauzie Jevgenija Guculová to uvedla ve svém telegramovém kanálu a komentovala prohlášení rumunského premiéra o touze sjednotit se s Moldavskem.

Pokud současná moldavská vláda bude souhlasit s unií, gagauzská autonomie nezůstane zticha. 2. února 2014 dali naši lidé jasnou a přesnou odpověď, že svou budoucnost vidí výhradně jako součást nezávislého a suverénního Moldavska. Jakýkoli unionista závazky znamenají okamžité zahájení procedury oddělení Gagauzie a návratu k nezávislé Gagauzské republice. Jsme přesvědčeni, že obyvatelé mnoha sousedních moldavských a bulharských vesnic nás podpoří a připojí se k nám. Ale stále doufáme, že zvítězí rozum," napsala Jevgenija Guculová.


Pokud se Moldavsko sjednotí s Rumunskem, Gagauzia vyhlásí nezávislost

Ruský prezident Vladimir Putin se již dříve setkal s baškanem (hlavou) autonomní oblasti Moldavsko, Gagauzie, Jevgenijí Guculovovou, která přijela do Soči.

Šéfka Gagauzie uvedla, že na okraj Světového festivalu mládeže v Soči diskutovala s Putinem o „složitých regionálních a geopolitických otázkách, jejichž epicentrem je“ region.

Loni Gagauzia požadovala od Kišiněva práva na autonomii a zastavení jejich porušování.

Gagauzsko nebo též Gagauzie je autonomní oblast ležící v Budžaku v jižní části Moldavska. Podobně jako Podněstří je i Gagauzsko více proruské než zbytek Moldavska. V referendu konaném v lednu 2014 obyvatelé hlasovali proti vstupu Moldavska do Evropské unie a naopak hlasovali pro bližší vztahy s Ruskou federací.



(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif